Otvorena prva likovna kolonija „Lepote borskog kraja“ u Brestovačkoj banji

BOR – U Brestovačkoj banji kod Bora otvorena je prva likovna kolonija „Lepote borskog kraja“, rezultat istoimenog projekta kojim je Udruženje likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“ početkom godine konkurisalo za sredstva iz budžeta grada namenjena kulturi. Koloniju je svečano otvorila član Gradskog veća u Boru za kulturu i informisanje Milena Stanojković.

Ovo je jedan od 20 projekata koje je Grad Bor ove godine putem konkursa za projekte u kulturi podržao. Danas sam ovde dala jedno obećanje da ćemo naredne godine uvećati sredstva po projektima za kulturu, jer Bor je multikulturalna sredina i ima puno Udruženja koja deluju u oblasti kulture. Drago mi je da Grad Bor i Udruženje“Vane Živadinović Bor“ kao jedino udruženje likovnih umetnika na teritoriji grada, imaju jako lepu saradnju, tako da se nadam da je ovo samo početak još uspešnije saradnje i negovanja lepe tradicije ove kolonije koja će se realizovati i narednih godina“ kaže Milena Stanojković, član Gradskog veća u Boru za kulturu i informisanje.

U prelepom prirodnom ambijentu borske banje, u naredna četiri dana stvaraće petnaest likovnih umetnika, među kojima je i slikarka Jadranka Vukojičić iz Jagodine.

Mislim da će biti lepo. Vreme je odlično, ambijent takođe, zadovoljna sam i odzivom i kolegama i Gradom koji je podržao organizaciju kolonije, jer želja i potreba svih nas je da se kultura podigne na viši nivo. Učestvujem na mnogim kolonijama, ali eto prvi put sam u Banji“ rekla je Jadranka Vukojičić, slikarka iz Jagodine.

Uz priznate slikare iz drugih gradova, želju da ponovo slikaju na otvorenom imali su i domaći umetnici, članovi udruženja „Vane Živadinović Bor“, koji su pozdravili odluku da se, posle višegodišnje pauze, u gradu bakra ponovo organizuju likovne kolonije.

Bor je imao tridesetogodišnju vajarsku koloniju koja je bila jedna od tri najveće kolonije u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, ona je ugašena. Mi smo godinama pokušavali i ove godine uz podršku grada Bora aplicirali smo za sredstva, dobili ne baš onoliko koliko nam je potrebno, ali je i ovo za početak dovoljno. Nadamo se da će ova prva kolonija ući u istoriju, ali i da će biti još dosta kolonija narednih godina“, istakao je Ratko Janković predsednik Udruženja „Vane Živadinović Bor“.

Cilj je da se kolonijom predstave sve lepote borskog kraja, pa će se lokacije na kojima će umetnici narednih godina slikati, menjati.

Projekat „Lepote borskog kraja“ upravo sadrži jednu od glavnih karakteristika planirane kolonije, a to je da umetnici svake godine na različitim lokacijama predstavljaju, odnosno u tim svojim umetničkim slikarskim, vizijama promovišu lepote borskog kraja kojima  Bor stvarno može da se diči kako po kvalitetu, tako i po raznolikosti“, dodala je Slađana Đurđekanović Mirić, autor projekta „Lepote borskog kraja“.

Trideset dela ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju poslednjeg dana kolonije, a u planu je i organizovanje izložbe u nekoj od galerija Muzeja rudarstva i metalurgije ili u prostorijama Udruženja borskih likovnih stvaralaca.

Otvorena likovna kolonija „Lepote borskog kraja“ u Brestovačkoj banji, 13.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *