Ove godine bez „Dana Banje“

BOR – U vreme kada se konstatno govori o razvoju turizma, što efikasnijem korišćenju prirodnih i turističkih potencijala, razvoju ponude koja bi privukla turiste, Bor i Borani ostaće bez tradicionalne manifestacije koja traje i privlači goste već više od dve decenije. Naime, manifestacija „Dani Banje“ koja se već 22 godine organizuje u Brestovačkoj banji nadomak Bora ove godine po svoj prilici neće biti održana.

Za promociju i manifestacije, Turistička organizacija opštine Bor na računu, kako ističu nadležni u ovom preduzeću, ima tek nešto više od 40 hiljada dinara. „Dani Banje“ uz pomoć javnih preduzeća, ustanova i sponzora optimalno bi, kako saznajemo, koštali oko pola miliona, a Opština Bor ni ove godine neće učestvovati u organizaciji zbog nedostatka novca. I prošlogodišnju manifestaciju organizovalo je preduzeće Brestovačka banja Srpska kruna uz pomoć suorganizatora, međutim ove godine dogovora nema. Prema rečima nadležnih u preduzeću Srpska kruna, želja da se pomogne organizacija postoji, ali se preduzeću ne isplati da samostalno organizuje „Dane Banje“. Iako je preduzeće privatno, prema njihovim rečima manifestacija je opštinska, kao i spomenici na ovom lokalitetu, pa se organizacija i očekuje od lokalne samouprave i javnih preduzeća i ustanova – kažu u Srpskoj kruni.

Ova manifestacija tokom dve decenije, svakog leta okupljala je više stotina gostiju koji priliku iskoriste da obiđu lepote i kulturno-istorijske spomenike Brestovačke banje. Svake godine „Dani Banje“ otvarani su prikazom dolaska kneza Miloša Obrenovića i knjeginje Ljubice u Brestovačku banju, a program je nastavljan nastupima kulturno-umetničkih društava, muzikom, igrom i pesmom. U parku bi se vešti kuvari nadmetali u pripremanju tradicionalnih jela, a uvek su bile postavljene i izložbe suvenira i predmeta starih zanata. Ono što najviše prilači turiste jesu obilasci konaka kneza Miloša, dvorca Aleksandra Karađorđevića, kao i u Turskog kupatila.

Jedna od pet kraljevskih banja bivše Jugoslavije, gde su se srele dinastije Obrenović i Karađorđević, ove godine gostima neće ponuditi manifestaciju koju mnogi već željno iščekuju. I nije to usamljen slučaj. Bez podrške nadležnih institucija ostale su i druge manifestacije koje privlače turiste, a upornost pojedinaca nekako ih održava na sceni sa ipak sve manje uspeha. Ostaju otvorena pitanja kako će se ovo odraziti na domaći turizam, ali i kako se planira razvoj ovog kraja, ako se tradicija gasi, a u razvoj ne ulaže.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/zFY_4N_s3bg“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *