Plan izgradnje akumulacionog jezera u Bogovini

Republika Srbije pokrenula je pre nešto više od tri meseca izradu prostornog plana posebne namene, kojim bi trebalo da bude data planska mogućnost za izgradnju akumulacije pijaće vode u Bogovini. Ovo bi u budućnosti mogla da bude jedno od najvećih veštačkih jezera u Srbiji.

BOR – Rani javni uvid u prostorni plan posebne namene koji između ostalog obuhvata izvorište Mrljiš, odnosno Bogovina je završen. U narednoj fazi sledi snimanje terena, nakon toga i izrada nacrta, zatim i planske dokumentacije, kojom bi trebalo da se definiše mogućnost izgradnje veštačkog akumulacionog jezera i brane, kako bi se potpuno obezbedilo vodosnabdevanje okolnih gradova.

Plan obuhvata 360 kvadratnih kilometara slivnog područja, a veštačko jezero koji bi bilo formirano obuhvatilo površinu od 270 hektara. Akumulacija bi trebalo da prihvati 44 miliona kubnih metara vode, što je četiri puta više od Borskog jezera.

Očekuje se da prostorni plan bude završen naredne godine, a nakon toga pristupiće se izradi projekata za akumulaciju i iznalaženju rešenja za finansiranje celog projekta, kažu javnom preduzeću Bogovina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.