“Plavi krug” i Opšta bolnica u borbi protiv dijabetesa

Udruženje građana “Plavi krug” i Opšta bolnica Majdanpek nizom aktivnosti uključili su se u obeležavanje nedelje i Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Najpre je u direkciji kompanije Ziđin održano predavanje na temu ove bolesti, kako je prepoznati, lečiti i držati pod kontrolom, a potom i primereno uzrastu, predavanje za najmlađe.

MAJDANPEK – Nizom aktivnosti, tokom cele prošle nedelje, Udruženje “Plavi krug” i Opšta bolnica Majdanpek uključili su se u obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Najpre je u direkciji kompanije Ziđin, Ogranka Majdanpek, održano predavanje na temu ove bolesti, kako je prepoznati, lečiti i držati pod kontrolom, jer dijabetes zahteva edukovanog pacijenta, kao i njegovo najbliže okruženje.

Sa istim ciljem, primereno uzrastu, održano je i predavanje za najmlađe, tokom kojeg je svoje iskustvo podelio dvanaestogodišnji Aleksandar, koji se od sedme godine bori s dijabetesom.

Ono čega se sećam pre otkrivanja bolesti bile su glavobolje i virusna infekcija. Od tada se moj i život moje porodice promenio, primam insulin, ali se trudim da živim i rastem normalno. Moji drugari su me u početku izbegavali, mislili su čak da je to zarazna bolest, ali sada je sve drugačije. Zbog toga su ovakva predavanja veoma bitna”, priča pre vremena sazreo mali Aca.

Nakon predavanja i radionice, tokom koje su deci o dijabetesu, ali pre svega, važnosti zdravih životnih navika, govorili dr Arsa Spasić, endokrinolog i dr Marko Radulović, v.d. direktora Opšte bolnice Majdanpek, organizovana je i simbolična zajednička šetnja kroz grad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.