Počeli 54. Susreti sela borske opštine

Nadmetanjem kulturnom umetničkih društava „Đido“ iz Brestovca i „Stol“ iz Bučja sinoć su u Brestovcu  počeli 54. susreti sela borske opštine.

BOR – Nadmetanjem kulturnom umetničkih društava „Đido“ iz Brestovca i „Stol“ iz Bučja sinoć su u Brestovcu  počeli 54. susreti sela borske opštine. Na svečanom otvaranju je istaknuto da su brojne generacije  obeležile ovu tradicionalnu manifestaciju prikazujući jedinstvenu i autentičnu baštinu ovog kraja.

21032015 simonida gavric rtv bor„Sasvim sam sigurna da će i večeras učesnici imati šta da pokažu, na ovoj jednoj od značajnijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Regionu“ – istakla je na svečanom otvaranju Susreta sela Simonida Gavrić.

I ove godine  svako selo je po dva puta domaćin  i dva puta gost. Do 23.maja, kada se planira završna manifestacija, biće održano 20 susreta.

21032015 dragan ilic rtv bor„Učestvuje deset sela i oko 1.000 učesnika“ – istakao je direktor Centra za kulturu Dragan Ilić.

U drugom krugu takmičenja sela domaćini će prirediti izložbu, a tema  je Oruđa,sprave i alati u različitim vidovima tradicionalnog privređivanja. Obaveza  svakog kulturno umetničkog društva je da kroz pesmu i igru  na sceni prikaže karakterističan običaj njihovog sela.

„Deset godina unazad kulturno umetnička društva prikazuju običaje, ove godine je tema „Mitska bića u tradicionalnoj kulturi stanovništva okoline Bor“ – dodala je na sinoćnom otvaranju predsednik žirija Suzana Mijić.

U sklopu 54. susreta sela borske opštine biće održan i kviz znanja na temu „Ratarska proizvodnja“. Organizator susreta sela borske opštine je Centar za kulturu, a pokrovitelj Opština Bor.
Autor: Ljiljana Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *