Počelo prijavljivanje za besplatne udžbenike

BOR – U osnovnim školama u Srbiji počelo je prijavljivanje za besplatne udžbenike, koje će obezbedili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Iz nadležnog ministarstva obaveštavaju da je dopis poslat svim obrazovnim ustanovama, a učitelji i razredne starešine distribuiraće roditeljima i starateljima osnovaca obrasce koje, za potrebu dobijanja besplatnih udžbenika treba da popune. Oni će takođe obraćati pažnju da li se za besplatne udžbenike prijavljuju roditelji i staratelji iz socijalno ugroženih porodica. Prijavljivanje je počelo za učenike, koji će u septembru 2015. pohađati nastavu od drugog do osmog razreda, dok je za buduće prvake prijavljivanje biti obavljeno tokom upisa. Rok za prijavu je 13. mart 2015. godine, a formirane liste do 18. marta škole treba da proslede Ministarstvu. Nakon toga ministarstvo će na osnovu rangiranja po vrednosti ukupnih ekvivalentnih primanja po članu domaćinstva obavestiti škole koji su učenici ostvarili pravo na besplatne udžbenike i do kog iznosa. Zbog pomalo komplikovane procedure s obzirom na to da je za kompletiranje prijave potrebno mnogo dokumenata koji kad se sve sabere koštaju kao udžbenici, većini roditelja nejasno je šta se to smatra niskim primanjima, da li se prijave dostavljaju svim roditeljima bez obzira socijalno ekonomski status, kako se prijavljuju porodice koje imaju poljoprivredna domaćinstva, šta se podrazumevaju kategorije učenici iz socijalno nestimulativnih sredina ili osetljive kategorije, da li škola obračunava ekvivalentna primanja i tako dalje i tako dalje. Svi odgovori se nalaze na sajtu ministarstva ali sve socijalno ugrožene porodice nemaju internet, pa ni novca potrebnog za sve potvrde.
U ministarstvu kažu da će roditelji uz stručnu pomoć nastavnika, kad se konkurs završi birati udžbenike u okviru dobijenog iznosa. Udžbenici će kroz javnu nabavku biti obezbeđeni i distribuirani do svih škola. Za projekat Besplatni udžbenici predviđeno je, kao prošle godine, 600 miliona dinara i najavljeno da će osim osnovaca knjige dobiti i socijalno ugroženi srednjoškolci. Konkurs za prijavljivanje još nije objavljen.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2izivc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.