Šta bibliotekari preporučuju za čitanje?

BOR – U vreme kada smo sa svih strana okruženi TV ekranima, kompjuterima, mobilnim telefonima ne čudi što se na knjigu zaboravlja. Knjiga je u savremenom svetu počela da se doživljava samo kao deo obaveze, srednjoškolske i studentske. Nedavne studije potvrdile  su  ipak da čitanje pored mentalne aktivacije povećava mnoge sposobnosti, pomaže da se opustimo i smirimo, ali potvrđuju i  da je čitanje najlakši način da se prevaziđe stres, čak  lakši nego slušanje muzike, ili šetnja. Mada  prema  ovim studijama izbor knjige nije presudan, preporuku šta čitati pogotovo kada je reč o novim naslovima potražili smo od  stručnjaka u Narodnoj biblioteci Bor.
Pored činjenice da se svet menja vrtoglavom brzinom štampana knjiga neće nestati jer knjige i biblioteke imaju neprolaznu vrednost. Optimizam u opstanak biblioteka i verovanje u knjigu  ulivaju i bogati fondovi Narodne biblioteke Bor i mnogobrojni korisnici koji iz više različitih razloga čitaju. Neki  imaju svoj izbor neki slušaju preporuke prijatelja i poznanika, ali  najveći broj  Borana uzima knjige po preporuci bibliotekara, jer uglavnom  te knjige ostavljaju jači utisak i trag na duži rok.
Ana Janković viši bibliotekar ovoga puta preporučuje „Stoleće“ – trilogiju popularnog Kena Foleta. „U Narodnu biblioteku stigla je i treća knjiga  „Na rubu večnosti“  u kojoj se nalazi ne samo rasplet prethodnih, već i najuspešniji redovi jednog zrelog pisca istorijskih romana kojeg su naši korisnici i ranije rado čitali. Verujem da će čitaoci uživati i  u ovom literarnom oblikovanju 20. veka“ – kaže Ana Janković.

Osim ove trilogije, bibliotekari  između ostalog preporučuju i sve popularniju skandinavsku književnost i roman „Vrana“, zatim „Grobnu tišinu“ Arnaldura Indridasona koju je objavila izdavačka kuća Buka, koja inače objavljuje znamenite savremene pisce iz celog sveta.
Ima još mnogo knjiga  za preporučiti, a da će svako pronaći nešto za sebe najbolje znaju korisnici ove ustanove kulture, koji ne dozvoljavaju da  isčezne onaj lepi osećaj kada u rukama držimo knjigu i utonemo u  lepši svet.
 
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2izgcc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *