Podrška razvoju seoskog turizma

ZAJEČAR – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, između ostalog podstiče razvoj seoskog turizma na području Timočke krajine. Zavidan broj turista u prethodnoj godini posetio je ovaj deo Srbije koji obiluje atraktivnim destinacijama. Seosko domaćinstvo, osim poljoprivrede, može imati i niz drugih delatnosti, a jedan od atraktivnijih načina da se ostvari dodatna zarada je ruralni turizam, kažu u RARIS-u. Ova agencija pruža savetodavnu podršku kategorisanim seoskim domaćinstvima i vlasnicima  gazdinstava koji tek nameravaju da zarade dodatni profit u ovoj oblasti.

 „Timočku krajinu su prošle godine „otkrili“ domaći turisti kao destinaciju. To je velika šansa za meštane, na koji način to iskoristiti. Svako ko se bavi smeštajem turista u ruralnim predelima, bavi se i dopunskim delatnostima koje mogu biti stavljene u funkciju turizma. Primera radi, stari zanati, priprema domaće hrane, organizovanje manifestacija … Postoji različiti modeli i načini da se tu pomogne, bilo savetima ili ukjlučivanjem u različite programe finansijske podrške“ kazao je Boban Kostandinović, projekt menadžer u RARIS-u.

Najznačajniji projekat koji je RARIS realizovao u cilju podrške razvoju ruralne ekonomije u istočnoj Srbiji je „Regionalna platforma za podršku ruralnom turizmu“. U sklopu projekta, održan je niz treninga za domaćinstva u ruralnom turizmu, a izrađen je i priručnik za trening, sa praktičnim savetima i preporukama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *