Ponovo se formiraju zdravstveni centri u Srbiji

BOR – Spajanje Domova zdravlja i Opštih Bolnica u Srbiji predviđeno je  Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen aprila 2019. godine, a dodatno je omogućeno krajem januara donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini.

Formiranje zdravstvenih centara bi trebalo uskoro da počne, a jedan od preduslova je prebacivanje vlasništva nad domovima zdravlja sa lokalne samouprave na republiku. Članovi Gradskog veća u Boru usvojili su na poslednjoj sednici predlog odluke o prebacivanju borskog Doma zdravlja u vlasništvo republike, a ukoliko ova odluka bude usvojena na sednici Skupštine grada, omogućiće se početak formiranja Zdravstvenog centra u Boru.

Ustanova koja obuhvata Opštu bolnicu u Boru i Dom zdravlja postojala je do 2015. godine, kada je rasformirana, ali se ovo nije pokazalo kao dobra ideja.

Izmenom plana mreže, broj zdravstvenih ustanova u Srbiji se sa 357 smanjuje bar za 20, jer će se svuda gde su Dom zdravlja i Opšta bolnica u neposrednoj blizini oni spojiti u jedinstvenu ustanovu.

To spajanje bi trebalo da poveća mogućnost za bolju organizaciju kadrova, za veću iskorišćenost opreme i prostornih kapaciteta i smanjenje administrativnih službi. Najveću korist bi trebalo da imaju  pacijenti, jer će im na raspolaganju biti oprema i kadrovi iz obe zdravstvene ustanove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *