Poseban letnji tretman za životinje u borskom Zoo vrtu

0

BOR – Mnogi Borani i turisti, osim na kupalištima u Boru i okolini, spas od vrućine tokom dana potraže i u hladu borskog Zoološkog vrta. Iako visoka temperatura utiče i na životinje, stanari vrta za sada su dobro. Prema savetima veterinara za sve životinje uveden poseban režim ishrane, a osim sveže vode za piće koja se menja i noću, nekim vrstama dostupni su i bazeni.

„S obzirom na visoku temperaturu i danju i noću preduzeli smo sve potrebne mere, pa je u borskom Zoo vrtu sve u redu. Tokom noći radi se dodatno pojenje, dosipamo vodu između čitiri i pet ujutru kako bi životinje svežu vodu imale konstantno. Nakon toga sledi redovno čišćenje i hranjenje stanara vrta. Redukovana je ishrana svim životinjama. Zverima dajemo dobro rashlađeno meso u skladu sa preporukama veterinara, a kod kopitara i papkara kontrolišemo unos žitarica i trava, pre svega sena i deteline, kako ne bi došlo do nadimanja. Zveri – lavovi, tigrica, medvedi i vukovi – imaju vodu i u bazenima, dok se kod drugih životinja samo orošava prostor nekoliko puta dnevno. Što se tiče životinja iz afričkih predela – zebra, antilopa, crnoglavi ovan – one dobro podnose vrućinu. Ponićima se pojilice redovno pune vodom, tako da je stanje u vrtu zaista zadovoljavajuće“ – istakla je Mirjana Marić, v.d. direktora JP „Zoološki vrt“ u Boru.

Posećenost borskog Zoo vrta zadovoljavajuća je i tokom letnjih meseci, ocenjuju nadležni i dodaju da posetioci zbog vrućine uglavnom dolaze ujutru ili pred zatvaranje.

 „Mi smo zadovoljni, u prepodnevnim satima imamo više posetilaca nego kasnije tokom dana. To su uglavnom bake i deke, mame i tate sa malom decoma. Oni ovde dođu nekad i pre otvaranja, provedu vreme, prošetaju i pre podneva odlaze iz vrta“ – rekla je Mirjana Marić

Osim stanara vrta koji privlače najveću pažnju, posetiocima su na raspolaganju i kafić u prirodnom okruženju, suvenirnica i park za najmlađe. Vrata Zoo vrta u letnjem periodu otvorena su od 10 do 20 sati.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2yx44q“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *