BOR – Vrele letnje dane najlepše je svakako provesti na nekom kupalištu,ali to nije uvek izvodljivo, jer deo dana provodimo i kod kuće ili na poslu. Ako je vaš izbor klima uređaj, neophodno je da ga koristite na pravilan način, jer u suprotnom , on može biti veoma štetan po zdravlje. Česta i velika promena temperature, na primer  pri izlasku iz klimatizovanih prostorija na velike vrućine napolju, može biti posebno opasna za starije osobe i one s određenim oboljenjima, jer, ako koriste neke lekove, to može izazvati negativne efekte.

Posebno treba obratiti pažnju na upotrebu klima uređaja u automobilima, gde ih veliki broj ljudi najčešće i koristi. Postoji rizik da ako je klima uređaj na neposrednoj udaljenosti od organizma, kao što je to slučaj u automobilu, može izazvati upalu mišića i pogoršati hronična bolna stanja kod osoba s oboljenjima kičmenog stuba.

Najbolje bi bilo podesiti temperaturu na 22 do 24 stepena i ne koristiti maksimalno hlađenje. Potrebno je menjati filtere klima-uređaja i na taj način smanjiti rizik od nastajanja infekcija respiratornog trakta koje mogu dovesti do prehlada ali i ozbiljnih upala pluća. Ako se odlučite za ventilator, takođe treba da ispoštujete pravilo koje kaže- ventilator ne treba da duva direktno u vas jer može izazvati ukočenost, prehladu i glavobolju.

Na osnovu ankete, najveći broj Borana spas od vrućina pronalazi na bazenima ili Borskom jezeru. Kod kuće ili na poslu, većina anketiranih građana ne koristi klima uređaje, ili ih koriste vrlo retko, ali se pri tom pridržavaju saveta stručnjaka o pravilnoj upotrebi klime. Borani retko upotrebljavaju i ventilatore, a kažu da se najbolje rashlade čestim tuširanjem, boravkom u hladovini i osvežavajućim hladnim napicima.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2yx4b3″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.