Potpisan ugovor za vađenje potopljenih brodova kod Prahova

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Ovim ugovorom započinje akcija na koju se čekalo 75 godina, da konačno imamo Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju, rekla je ministarka Mihajlović I dodala da će se konačno utvrditi šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da sledeće godine bezbedno može da krene vađenje, za šta će biti izdvojeno 23 miliona evra. Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Pored drumskih, železničkih i avio-koridora, država će uložiti 380 miliona evra u vodni saobraćaj.Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković zahvalio se na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *