Prekogranični IPA projekti opština Majdanpek i Šišeti u Rumuniji

0

MAJDANPEK – Opštine Majdanpek i Šišeti u susednoj Rumuniji nastavljaju saradnju, u okviru koje su kroz IPA program prekogranične saradnje, već uspešno realizovale projekat izgradnje i opremanja Centra za upravljanje vanrednim situacijama u Mosni.

Projekat je započet u aprilu prošle godine i njegov završetak planiran je do 5. avgusta. Kroz projekat koji smo nazvali „Zajednička rešenja za efektivnije upravljanje rizicima planirana je, između ostalog, nabavka još jednog manjeg vatrogasnog vozila, drona, glisera sa neophodnom ronilačkom opremom, kao i prateće opreme, poput agregata za Centar i opreme za spasavanje lica u požarima, poplavama i drugim nesrećama“, kaže Ljubiša Jovanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Mosna, zahvaljujući protom donatorima, odnosno IPA programu Rumunija – Srbija.

On još dodaje da je urađena i studija sa pratećim planovima za procenu i smanjenje rizika, kao i Plan za spašavanje ljudi. Pored dodatnog opremanja,  planirana je i obuka vatrogasaca, čime bi Centar u potpunosti mogao da odgovori svojoj ulozi.

Vrednost ovog  projekta, koji u najvećem delu finansira Evropska unija,  je 431 hiljada evra. Učešće Opštine Majdanpek je 15 procenata od vrednosti projekta, a budžet Mesne zajednice Mosna za realizaciju svih predviđenih aktivnosti je 157 hiljada evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *