Prirodni, turistički potencijali i znamenitosti Krivog Vira kod Boljevca

BOLJEVAC – Jedan od značajnih turističkih potencijala koji privlači posetioce iz zemlje i sveta u Opštinu Boljevac jeste i selo Krivi Vir. Ova seoska mesna zajednica sa 400 meštana, nekada je bila bogata opština sa nekoliko hiljada stanovnika i prvom hidrocentralom.

Krivi Vir je 1962. godine imao više od dve hiljade stanovnika, osmogodišnja škola koja je tada radila ovde imala je preko 300 đaka. Mi se nalazimo na mestu pećura, na kom izvire Crni Timok. Na ovom mestu je postojala prva hidrocentrala, koja je napravljena u ovom delu Srbije i koja je dugo godina radila. Krivi Vir je mesto koje je imalo svoje priključke za struju i prvo imalo priključke za telefon“, kaže Marina Žikić iz Turističke organizacije opštine Boljevac.

Ekološki čista i zdrava životna sredina, u Krivi Vir svake godine privuče veliki broj posetilaca iz zemlje i sveta.

Turistima je najinteresantniji izvor Crnog Timoka, seosko eko vrelo, izvor tople vode na kome je Turistička organizacija u saradnji sa mesnom zajednicom i Opštinom Boljevac pre nekoliko godina uredila bazene“, dodaje Marina Žikić.

Krivi Vir je stanište kosovskog božura, a osim istorijskih činjenica o Timočkoj buni, ovo mesto čuva i brojne druge legende, kao što je priča o ljubavnoj steni.

Ovde je pesnik Vojislav Ilić Mlađi ubio svoju nevenčanu suprugu i pokušao samoubistvo upravo sa ove stene. Još jedan manje poznat podatak je i da je u ovom selu svoje učiteljsko službovanje započela spisateljica Milica jakovljević – Mir-jam“, ističe Marina Žikić iz Turističke organizacije opštine Boljevac.

S obzirom na to da je manje meštana koji se bave turizmom, a da se većina bavi poljoprivredom i ovčarstvom, boljevački Krivi Vir je poznat i po autohtonoj vrsti ovaca krivovirskoj žuji kao i siru koji se ovde proizvodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *