Jesenji koncert KUD-a „Rom“

BOR – Nakon niza ovogodišnjih uspeha na takmičenjima i osvajanja prvog mesta na „Romskom festivalu folklora“ u Paraćinu, Kulturno umetničko društvo „Rom“ organizovalo je i u svom gradu tradicionalni jesenji koncert. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Grad Bor mora da poštuje tradiciju svih nacionalnih manjina koje žive na njegovoj teritoriji, jer upravo različitost je ta koja nas spaja i čini Bor modernom multietničkom sredinom, koja će živeti i posle nas i živeti uvek“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, zahvaljujući se svim romskim organizacijama na dosadašnjoj saradnji.

Borsko kulturno umetničko društvo „Rom“ osnovano je 2010. godine i trenutno ima 40-tak članova, od 7 do 18 godina. Na jesenjem koncertu kulturu i tradiciju predstavili su i najmlađi članovi i omladinci.

Predstavljamo se našim romskim igrama, a drugi učesnici, igrama iz svog kraja. Na ovaj način, trudimo se da očuvamo našu romsku tradiciju. Veliku zahvalnost za podršku u organizaciji manifestacije dugujemo gradu i gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću, kojem smo veoma zahvalni na dosadašnjoj pomoći“, istakao je Amdija Azirović, predsednik Omladinskog ansambla KUD-a „Rom“ Bor.

Osim članova KUD-a domaćina koji su se predstavili tradicionalnim romskim igrama, na koncertu su nastupila i kulturno umetnička društva iz Paraćina i Pirota.

Mi smo se predstavili igrama iz južne Srbije i Makedonije. Želeli smo da se pokažemo sve ono što znamo, spremili smo različita kola i različite igre, i mislim da je publika uživala“, rekla je Silvija Nešić iz Udruženja građana „Ternipe“ iz Pirota.

Do kraja ove godine, koju su obeležili brojni nastupi i nagrade svih ansambala, KUD „Rom“ će nastupiti na još jednom takmičenju u Novom Sadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *