Produžen rok za gašenje analognih servisa

0
Umesto tri termina za gašenje analognih servisa, Pravilnikom o izmenama i dopuni Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, utvrđeno je šest termina za to. Ipak, konačni rok za prelazak na digitalno emitovanje i dalje je sredina jula. Televizija Bor od sedmog februara zvanično je počela emitovanje digitalnog signala.
SRBIJA – Pravilnikom o izmenama i dopuni Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu, koji je objavljen u „Službenom glasniku“, predviđeno je pomeranje rokova za gašenje analognih servisa. Umesto tri, predviđeno je šest termina za to, a konačni rok za prelazak na digitalno emitovanje i dalje je sredina jula. Objavljena je i tabela u kojoj su navedeni rokovi za gašenje analognih servisa, po zonama raspodele.
 
U Vršcu je gašenje analognih servisa predviđeno za 30. mart, a u zoni Subotica-Sombor, kao i Kikindi za 27. april. U zoni Čot -Venac analogni servisi biće ugašeni 18. maja, na Avali 25, na Rudniku, Crnom Vrhu i Jagodini, kao i Tupižnici, Torniku-Ovčaru i Deli Jovanu 1. juna. Na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru-Maljenu gašenje analognog servisa predviđeno je za 15. jun.
Pravilnik je donet na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.
Produžen je i rok za dobijanje besplatnih set top bokseva, pa državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekominunikacija Tatjana Matić, apeluje na građane koji imaju pravo na besplatne uređaje za digitalizaciju da na vreme podnesu potrebnu dokumentaciju.
 
Matić je navela i da je u ovom trenutku 93 odsto stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom, a da će do kraja juna biti 95 odsto, dok je samo 62 odsto stanovništva bilo pokriveno anolognim signalom.
Digitalizacija se ne odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu i IPTV, nego na one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena, što je oko 38 odsto stanovništva Srbije.
Televizija Bor je od sedmog februara zvanično počela emitovanje digitalnog signala. Tehnička služba Javnog preduzeća „Štampa, radio u film“ u Boru je tokom prošle godine završila postavljanje neophodne opreme i stvorila tehničke mogućnosti za prenos digitalnog signala do predajnika na Deli Jovanu.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2i67eq“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *