Prolazi zima bez snega

BOR – Prolećno vreme će se u Srbiji zadržati i sledeće nedelje, a najverovatnije i naredne. Prave zime nema bez snega, a ovakvu čak ni vremešni Borani ne pamte. Deca zimski raspust provode bez snežnih čarolija, pa oni najviše žale za belim pokrivačem. A da li žale i odrasli što ove zime sneg nije prekrio breg?!

Iako je svake prethodne zime sneg umeo da napravi probleme u saobraćaju, zada glavobolje i pešacima, oduzme i vreme i energiju prilikom svakodnevnog čišćenja i dobro zarumeni obraze, postoje i viši interesi, a to je voda koja je preko potrebna, pa bi Borani radije muke mučili sa uklanjanjem snega nego sa sušom koja je potencijalno moguća ove godine.

Prema najavama meteorologa u nižim predelima Srbije belog pokrivača neće biti do kraja ovog meseca. U Timočkoj krajini magla i nešto hladnije vreme nego u ostatku zemlje, ali sa temperaturom između 10 i 12 stepeni, što je opet iznad proseka za zimske februarske dane. Od sredine nedelje sledi manji pad temperature i promena vremena, ali od kraja nedelje vremenski uslovi će ponovo nalikovati prolećnim. Postoji i mogućnost da će se 20.februara  stvoriti uslovi za susnežicu na istoku i jugoistoku Srbije. To će biti moguće tek na nadmorskim visinama iznad 500 metara i tada neće biti zadržavanja snega.

Od petka se vreme stabilizuje, a temperatura ponovo raste. Nakon prolećnog februara, mart nema iznenađenja, bar tako kažu meteorolozi, a ako ih i bude, biće kratkog daha, prolazne padavine i sneg koji se neće zadržati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *