Prosvetari najavili protest za 17. Mart

SRBIJA, BOR – Predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ne odustaju od štrajka, koji je ušao u četvrti mesec, što se do sada u srpskoj prosveti kažu nije dešavalo. Članovi ovih sindikata, kojima pripada i Forum sindikata obrazovanja u Boru nezadovoljni su pre svega što je izostala komunikacija sa ministrom prosvete, koji je najavio jače represivne mere, što takođe do sada nije zabeleženo.

Milan Petrović
predsednik Foruma sindikata obrazovanja u Boru kaže: „Odlukom Ministarstva prosvete, nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku biće prema najavama umanjena zarada od 19. februara, odnosno oni neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku. Ministru je dovoljno da je potpisan sporazum sa dva sindikata koji predstavljaju samo trećinu zaposlenih u prosveti, a nekako ga dve trećine nisu zainteresovale. Smatramo diskriminacijom to što s nama ne želi da potpiše poseban kolektivni ugovor jer je tekst usaglašen još pre mesec i po dana. Naš uslov je potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i bez njegovog potpisivanja nema razloga da razgovaramo o bilo čemu. Sindikati su nezadovoljni i što ih ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj zaposlenih iako su Vladi Srbije predali zahtev za zaštitu prava reprezentativnih sindikata, Unije i SRPS.“
 
 
„Ministar prosvete ovom odlukom da se smanje zarade onima koji su u zakonskom štrajku krši zakona o radu i štrajku, kao i međunarodne konvencije“ – kaže Petrović.
 
Sindikati procenjuju da je u štrajku trenutno blizu 50. 000 zaposlenih i da je oko 700 škola. U Forumu sindikata obrazovanja Bora kažu da je doneta zajednička odluka da se zbog izostanka dijaloga 17 mart u Beogradu ispred resornog ministarstva organizuje protest. Dolazak su najavili prosvetari iz svih škola u Srbiji koje su u zakonskom štrajku.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ik4bc“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.