BOR – Na svim vodama na području koje pokriva Zajednica ribolovaca „Timočka krajina“ na snazi je zabrana ribolova do 30.aprila na smuđa. Praktično od polovine aprila do 30. maja biće zabranjen ribolov na skobalja, klena, na mrenu i deveriku. U ovom vremenskom periodu riba se mresti i nadležni u Zajednici apeluju na ribolovce da zabranu poštuju s obzirom na to da od uspešnog mresta zavisi i kvalitet ribe. Od decembra minule godine počeo je da se primenjuje novi Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda na području Republike Srbije koji je pored ostalog znatno pooštrio kaznenu politiku za prekršaje.     

„Mere koje su tamo propisane su drastično pooštrene u odnosu na one iz prethodnog zakona. Pecanje bez dozvole se sada sakcioniše kaznom od 25 do 50 hiljada dinara. Dobro je da ribolovci uglavnom poštuju zakon o ribolovu i to je za pohvalu. Nažalost, broj ribolovaca stagnira u poslednje vreme, a to pokazuje da se mlađi slabo interesuju za ribolov. U narednom periodu, iz tog razloga, intenziviraćemo edukaciju mlađih naraštaja, štampaćemo promotivne materijale sve u cilju popularizacije ovog sporta i hobija. Obzirom da smo u borskoj opštini moram da istaknem da je Borsko jezero atraktivna destinacija za ribolovce gde je vidna infrastrukturna uređenost. Ovo jezero ima poseban tretman u našim razvojnim planovima. Važno da svi koje zanima ribolov, ne samo iz Bora, imaju idealno mesto da iskažu svoje ribolovačko umeće među raznovrsnim ribljim vrstama – som, šaran, smuđ, deverika, belica, žutooka… Za svačiji ukus.“
  – Dragan Antanasijević, direktor Zajednice ribolovaca „Timočka krajina“ u Zaječaru.
 
Ribolovačka dozvola, važi godinu dana i može se koristiti na svim vodama u Srbiji, osim na zaštićenim područjima. Košta 6.000 dinara, a deca do 14 godina je ne moraju posedovati.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ik49i“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.