Protest radnika Ziđina na kapijama ove kompanije

BOR – Nekoliko stotina radnika kompanije Ziđin okupilo se na protestima na Topioničkoj kapiji u Boru, zbog jednostranog donošenja novog kolektivnog ugovora sredinom decembra koji, kako je rečeno, značano smanjuje prava zaposlenih.

Prošle nedelje održani su sastanci u ministarstvu rada i ministarstvu rudarstva i energetike, a direktni razgovori sindikata i rukovodstva uz posredovanje ministarstva trebalo bi da se nastave naredne nedelje.

Sindikalne proteste organizovali su sindikati topionice i metalurga u Boru, u Majdanpeku sindikat RBM-a, a okupljeni radnici su se nakon glavnog protesta podelili u četiri grupe i proteste nastavili ispred svih kapija za ulaz u Ziđin. Ukoliko novi Pravilnik o radu ne bude van snage, protesti će biti nastavljeni i 27. januara, najavili su sindikati.

Nova ponuda kompanije Ziđin izmenila je pojedine delove novog pravilnika o radu, a prema njoj će prosečna plata u 2023. godini biti povećana na 120 hiljada dinara. Sindikati traže da se za obračun zarada i dalje uzima najniža cena radnog sata koju usvaja socijalno ekonomski savet, kako je predviđao stari kolektivni ugovor i prethodni pravilnik o radu, ali kompanija Ziđin to ne prihvata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.