Razvoj preduzetništva

BOR, SRBIJA – Kako bi omogućila oporavak privrednog sektora, Vlada Srbije proglasila je 2016. godinu godinom preduzetništva i potencijalnim i postojećim preduzetnicima ponudila prve mere pomoći. Od tada do danas realizovani su brojni programi finansijske podrške privredi.

2016. je bila proglašena za godinu preduzetništva, već 2017. godine se govorilo decenija preduzetništva, jer sve je ovo proces i ništa se ne može promeniti tokom noći. Koraci su mali i ne zavisi sve samo od volje ljudi. Lična inicijativa je početak, a obuka je prvi korak. 20-tak polaznika je kap u moru, ali pomeraju se stvari. Pomaka ima“, kaže Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a.

Za devet aktuelnih konkursa Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije i pojedinih nevladinih organizacija za finansijsku i nefinansijsku podršku mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, vlada veliko interesovanje. Pre svega zbog visine subvencija od 20 odsto i naviše, kao i raspoloživih sredstava, koja se u zavisnosti od konkursa kreću od 75 hiljada do 50 miliona dinara. Uz finansijsku pomoć početnici mogu zatražiti i uslugu mentoringa odnosno savetodavnu pomoć.

Mi još uvek nemamo tu naviku da zatražimo savet, ali nas je dovoljno, od nedavno imamo i trećeg savetodavca, tako da možemo izaći u susret svim zainteresovanim. Ono što je važno da građani znaju jeste da je nekada ta nefinansijska pomoć daleko korisnika od finansijske“, ističe Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a.  

Kako ističe Kostandinović u preduzetništvu, koje spaja stvaralaštvo i ekonomiju, krije se ogroman potencijal koji je u Srbiji godinama sputavan nerazumevanjem, zanemarivanjem pa čak i nepoverenjem građana. Danas, veliki broj ljudi ima želju da krene u preduzetničke vode i bude „svoj gazda”,. Preduzetništvu se sve više okreću i mladi kako bi „obezbedili zaposlenje“, ali i iz želje da „ostvare svoj san”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *