Reakcija kompanije Serbia ZiJin Copper na neodgovorno ponašanje aktivista NGO sektora

MAJDANPEK – Na planini Starica, na kojoj kompanija Serbia ZiJin Copper vrši miniranje preventivno, u cilju sanacije terena, a po proceni stručnjaka da postoji lokacija koja pravi potencijalni problem, odnosno da postoji bojazan da bi usled rascepa stene, dužine preko stotinu metara, deo planinskog vrha mogao da se obruši na sam rudnik i na grad, gotovo svakodnevno grupa građana okupljena oko nekih nevladinih organizacija organizuje proteste.

Iako su uvek okupljeni u manjem broju, ovim upadima građani koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i zabrinutost, zapravo ugrožavaju svoje i živote ljudi zaposlenih u kompaniji Serbia ZiJin Copper ili u kompanijama podizvođača koji odgovorno rade svoj posao, kaže se u saopštenju za javnost ove kineske kompanije.

Proteklog vikenda, 13 osoba je bez ikakvih mera zaštite upalo u rejon rudnika, ugrožavajući svoju, i bezbednost zaposlenih na terenu planine Starica. Po opomeni obezbeđenja, odbili su da se udalje sa terena, na kome bilo čije prisustvo u nekontrolisanim uslovima nije dozvoljeno, a neki su čak ostali da leže ili sede na kolovozu. Zaposleni u obezbeđenju pozvali su policiju, koja je potom naložila da napuste teritoriju na kojoj se obavljaju radovi.

Kompanija Serbia ZiJin Copper sa žaljenjem konstatuje da ovakvim činom građani ne samo da ne štite prirodu i druge ljude, već svojom bahatošću i neznanjem ugrožavaju svoje živote i živote svojih sugrađana zaposlenih na poslovima sanacije.

Rukovodilac Rudnika bakra Majdanpek Branislav Tomić izjavio je da će kompanija nastaviti da preduzima mere miniranja kako bi se sprečilo urušavanje opasne stene na planini Starica, u skladu sa planom koji je odobrila Vlada Srbije. Nakon otklanjanja bezbednosnih rizika, planirano je da se izvrše i radovi rekultivisanja terena i ozelenjavanja, kao što kompanija uvek i čini.

Predstavnici kompanije ističu da je i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, prethodno potvrdila da je miniranje iznad naselja u Majdanpeku deo sanacije stene koju je naložila inspekcija, jer je bila ugrožena bezbednost građana, s obzirom na to da je postojala mogućnost odrona, te da kompanija to radi u interesu bezbednosti građana i zaposlenih, piše u saopštenju kompanije Serbia ZiJin Copper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.