Rekordna turistička poseta Grčkoj uprkos krizi?

0

Među stranim turistima ovog leta u Grčkoj biće i 1,6 miliona posetilaca iz Francuske koje najnoviji događaji u vezi s grčkom finansijskom krizom nisu obeshrabrili, piše franucski list Figaro.

Kako se navodi, vlada Aleksisa Ciprasa čini sve da se aktuelna kriza ne odrazi na turističku branšu koja je glavni izvor prihoda za ovu zemlju, sa udelom od 20 odsto u ukupnom bruto društvenom proizvodu.

Iako se mere ograničenja u podizanju novca u bankama ne odnose na strance, francuski ministar inostranih poslova ipak je savetovao putnicima u Grčku da ponesu dovoljno gotovine.

Grčki turistički sektor od početka odoleva krizi, pa broj stranih turista počev od 2010. neprekidno raste, ističu u francuskoj turističkoj asocijaciji UFR. Sa 10 miliona stranih gostiju u 2010. njihov broj je u 2014. udvostručen. Prema oceni stručnjaka ove asocijacije, Grčka je, kada je reč o turizmu, profitirala od dva fenomena.

Prvi je pad turističkih poseta severnoj Africi, pre svega Egiptu i Tunisu, još od arapskog proleća, i još više od nedavnih terorističkih akcija koje su uslovile preorijentaciju turista ka grčkim destinacijama.

Drugi razlog, prema UFR-u, krije se u bogaćenju turske i ruske srednje klase što je uslovilo njihova masovnija putovanja i favorizovalo Grčku kao susednu zemlju, za Turke, i zemlju turistički atraktivnu i povoljnu, kada je reč o Rusima.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *