Saopštenje kompanije „Serbia Zijin Mining“ povodom protesta meštana Slatine

Povodom protesta meštana Slatine, koji su se okupili ispred kapije kompanije „Serbia Zijin Mining“ kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što kompanija odbija da im otkupi zemljište po ceni koju je propisala država a zemljište koristi  u procesu otvaranja rudnika „Čukaru Peki“, oglasila se kompanija Ziđin Majning saopštenjem u kojem navodi da oni posluju u potpunosti u skladu sa zakonima Republike Srbije kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture. Tokom ovog procesa kontinuirano ulažu dodatne napore u primeni fer i transparentnog pristupa svim vlasnicima zemljišta pod uticajem Projekta.

Počev od 2016. godine, Serbia Zijin Mining, ranije Rakita Exploration, aktivno otkupljuje zemljište u ovom području za potrebe izgradnje budućeg rudnika. Za ponude koje se dostavljaju vlasnicima za otkup putem neposredne pogodbe, Zijin Mining je angažovao sudske veštake za procenu realne tržišne vrednosti zemljišta i na to dodavao određene bonuse od 100% vrednosti zemlјišta,  kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli, a za građevinske objekte isplaćuje zamensku vrednost objekta što znači da umesto da plate realnu tržišnu cenu često oronulih i zapuštenih objekata sklonih rušenju, oni nude iznos koji bi pokrio troškove izgradnje tog objekta na drugoj lokaciji, u istoj kvadraturi od potpuno novog materijala, što je daleko povolјnije po vlasnika nepokretnosti. Proceni na terenu od strane sudskog veštaka prisustvuju i sami vlasnici zemljišta.  Do sada su na dobrovoljnoj bazi otkupili više od 1400 ha zemlјišta, od preko 600 vlasnika, te smatramo da ove cifre svedoče o ostvarenoj saradnji i zadovolјstvu meštana oko postignute cene, navodi se u saopštenju.

Svaki vlasnik zemljišta od kojeg smo kupili zemljište za potrebe rudarske infrastrukture dobijao je punu pravnu, finansijsku, poresku i drugu podršku tokom čitavog postupka kupovine zemljišta. Sve troškove vezane za zaključenje ugovora snosi kompanija. Srbija Zijin Mining nastoji da ostane u najboljim mogućim odnosima sa lokalnim zajednicama, uz podatak da 96% zaposlenih dolazi iz lokalne zajednice.

Moramo istaći da je Zijin Mining na dobrovoljnoj bazi od meštana otkupio oko 98,5% potrebnog zemljišta za potrebe izgradnje rudnika i rudničke infrastrukture. S druge strane, neslaganja sa nekoliko vlasnika u pogledu cena koje bi trebalo primeniti u postupku otkupa zemljišta dovela su do utvrđivanja javnog interesa i pokretanja postupaka eksproprijacije čim su se za to ispunili svi zakonski uslovi.

Proces eksproprijacije zemljišta je proces regulisan zakonom i koji se odvija pred organima lokalne samouprave i nadležnim sudovima za teritoriju na kojoj se nalaze eksproprisane nepokretnosti. Želimo da istaknemo da se pred borskim Osnovnim sudom vodi mali broj vanparničnih postupaka u kojima će se odrediti visina naknade koju će kompanija kao korisnik eksproprijacije biti u obavezi da isplati prethodnim vlasnicima. Po konačnom okončanju vanparničnog postupka, kompanija će bez izuzetaka poštovati odluke Suda i bez odlaganja isplatiti presuđene iznose.

Uprkos jučerašnjim dešavanjima Zijin Mining je otvoren za dalju saradnju sa svim državnim organima i predstavnicima lokalnih zajednica, uključujući i nezadovoljne meštane, uz nadu da ćemo doći do obostrano zadovoljavajućeg rešenja a Ziđin će I na dalje zapošljavati lokalno stanovništvo i nastaviti da pomaže izgradnju javne infrastrukture, vodovoda u Metovnici, puteva u Slatini zarad  učvršćivanja prijateljskih odnosa I kako bi pomogli da Bor i Srbija budu bolje mesto za život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *