Sednica SO Bor: Budžet veći za 170 miliona dinara

BOR – Odluke o prvom rebalansu opštinskog budžeta u 2016. godini, izveštaju o izvršenju opštinskog budžeta i završnom računu za 2015. godinu bile su najznačajnije tačke na 19 sednici Skupštine opštine Bor.

Prema izveštaju o izvršenju budžeta u 2015. godini ostvareno je 72 odsto planiranih prihoda i 73 odsto rashoda. Razlog za slabije ostvarenje budžeta, kako se čulo na sednici, su neizvršavanje poreskih obaveza i ukidanje pojedinih prihoda, a najviše novca izdvojeno je za zarade zaposlenih, rashode za robe i usluge, subvencije, socijalna davanja i kapitalne investicije. Prvim rebalansom opštinskog budžeta u 2016. planirano je njegovo uvećanje za devet odsto, odnosno za nešto više od 170 miliona dinara i on sada iznosi milijardu i 955 miliona dinara.

„Za asfaltiranje puteva u gradskim i seoskim mesnim zajednicama rebalansom se predviđa nešto više od 55 miliona dinara. Predviđeno je i devet miliona dinara za nabavku opreme za veštačko osnežavanje koja bi bila postavljena na skijalištu Crni Vrh, a približno ista sredstva namenjena su za zarade 8 medicinskih sestara koje bi radile u seoskim ambulantama. Deset miliona dinara planirano je za renoviranje motela na Zlotskim pećinama i još pet miliona za uređenje Doma kulture u Zlotu. U planu je i uređenje autobuskih stajališta u Boru, a za nabavku desetak novih u budžetu je predviđeno četiri miliona dinara. Dodatna sredstva planirana su za naknade građanima za ujede pasa lutalica.“ – rekla je obrazlažući rebalans opštinskog budžeta Danijela Jovanović, načelnik Odeljenja za budžet i finansije Opštine Bor i dodala da su to samo najvažnije izmene.

Još osam miliona dinara izdvojeno je za povraćaj novca roditeljima koji su od oktobra 2012. do februara 2015. godine plaćali više od 20 odsto učešća za smeštaj dece u obdaništima. Predstavnici opozicije predložili su, s obzirom na realizaciju prošlogodišnjeg budžeta, bolje i po njima realnije planiranje budžeta u 2016. godini.

Odbornici su usvojili i odluke prema kojima je dužnosti razrešen direktor Centra za kulturu Bor Dragan Ilić. Za vršioca dužnosti direktora u ovoj ustanovi imenovan je Daniel Čorboloković, a v.d. status je produžen direktoru borskog Doma zdravlja Zlati Marković. Izmenjena je i odluka o radnom vremenu noćnih klubova koji će od sada moći da rade do pet ujutru. Između ostalog usvojene su i izmene planova poslovanja Vodovoda, Javnog preduzeća za stambene usluge Bor, Zoološkog vrta, i Biznis inkubator centra i odluka o godišnjem Programu zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bor.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/6B18qyveezk“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *