Umrežavanje hraniteljskih porodica

BOR – Biti hranitelj je human, ali i težak posao. Da bi se dete izvelo na pravi put i odraslo u zdravog i funkcionalnog člana društva nije mu dovoljno pružiti samo ljubav i brigu. Hranitelj mora da bude spreman da stalno unapređuje i razvija svoja znanja, zbog osobenosti svakog deteta i rešavanja problema sa kojima je ono suočeno.

„Najčešći problemi su na početku, dok se deca adaptiraju na novu porodicu, to je kupanje, pranje, prosto ne vole da se kupaju – to je slučaj barem kada su moja deca u pitanju, nisu pedantni, preterano konzumiraju hranu… to su deca koja su zlostavljana“, kaže Katica Šepecanović, iz Kladova koja se hraniteljstvom bavi već pet godina.

„Svako dete je priča za sebe. Svako dete dolazi iz različite sredine sa svojim problemima, frustracijama, nekom svojom patnjom. Rad sa takvim detetom je jako težak, delikatan, treba ih razumeti, treba proživljavati sa njima ono što su oni proživeli. Ne znamo šta sve to dete drži u sebi. Rad hranitelja je jako kompleksan i ne možemo ga nazvati samo radom, to je život sa tim detetom koje dolazi u porodicu“, kaže Irena Stefanović, predsednica Udruženja hranitelja „Vučica Martia“ u Boru.

Prevazilaženju teškoća i problema u podizanju dece značajno može doprineti saradnja i razmena znanja i iskustava među hraniteljima, rečeno je na okruglom stolu kog je „Udruženje hranitelja Vučica Martia“ organizovalo u Boru. Cilj sastanka, koji je okupio 30-tak hranitelja iz Borskog i Zaječarskog okruga je unapređenje međusobne saradnje, umrežavanje hraniteljskih porodica, a pre svega poboljšanje kvaliteta brige o deci na hraniteljstvu.

„Udruženje hranitelja postoji već tri godine, međusobno sarađujemo, organizujemo se, ali se pojavila potreba,a to je i naš plan – da se povežemo sa drugim hraniteljima, sa hraniteljima iz drugih gradova, da razmenimo iskustva, da čujemo njihove probleme, da vidimo na šta oni nailaze, jer cela priča hraniteljstva je kompleksna i svako dete različit problem donosi u porodicu. Baš zbog toga smo organizovali ovaj okrugli sto da se upoznamo, da se umrežimo i na neki način dogovimo da još više sarađujemo, razmenjujemo iskustva i unapređujemo rad sa decom koja nam dolaze u porodice“, istakla je Irena Stefanović, predsednica Udruženja hranitelja „Vučica Martia“ Bor.

Predstavnici Borskog udruženja pozvali su hranitelje iz ostalih opština koji na svojoj teritoriji nemaju registrovana udruženja da se priključe radu „Vučice Martie“, Borskog udruženja hranitelja, osnovanog pre tri godine radi unapređenja kompetencija hranitelja, a pre svega radi kvaliteta brige o deci smeštenoj u hraniteljskim porodicama.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/0keW5GP-F8E“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.