Dan bez duvanskog dima obeležava se širom sveta uz razne aktivnosti koje sprovode SZO i ustanove u oblasti javnog zdravlja, kako bi se podigla svest građana o štetnosti duvana, a Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru organizovao je razgovor sa građanima o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda. Ove godine pod sloganom „Zaštita dece od uticaja duvanske industrije“, akcenat je na mladima sa namerom da se zaustavi duvanska industrija u ciljanju na mlade štetnim duvanskim proizvodima.

Iako se pušenje cigareta smanjilo tokom godina zahvaljujući velikom naporu  zajednice za kontrolu duvana, mora se učiniti više na zaštiti ovih ranjivih grupa, poručuje SZO, povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima.

Prema podacima iz 2022. godine, širom sveta najmanje 37 miliona mladih ljudi starosti 13 –15 godina koristi neki oblik duvana.

U Srbiji, 2022. godine, prema istraživanju cigarete je bar jednom tokom života konzumiralo 15,1 odsto učenika, pri čemu učestalost pušenja raste sa uzrastom. U poređenju sa 2018. godinom, među učenicima petog i sedmog razreda osnovne škole povećan je procenat onih koji su probali cigarete, dok je među učenicima prvog razreda srednje škole ovaj procenat smanjen.

Bar jednom tokom života elektronske cigarete je probao svaki peti učenik. Proizvodi kao što su elektronske cigarete i nikotinske vrećice postaju sve popularniji među mladima. Procenjuje se da je 12,5 odsto adolescenata u Evropskom regionu koristilo e-cigarete.

Pušenje i  izloženost duvanskom dimu predstavlja najštetniji faktor rizika u ponašanju, jer je istovremeno povezan sa 4 najčešće grupe hroničnih nezaraznih bolesti – kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima, malignim bolestima – rak , hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i dijabetesom. Postoje i  brojne posledice pušenja i izloženosti duvanskom dimu po reproduktivno zdravlje, zdravlje ploda i novorođenčadi, zdravlje i razvojne karakteristike dece.

Ove godine „Svetski dan bez duvana“  poziva vlade i zajednicu za kontrolu duvana da zaštite sadašnje i buduće generacije i da duvansku industriju smatraju odgovornom za štetu koju uzrokuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *