BOR – Zapis o Boru naziv je izložbe slika Radislava Trkulje, otvorene u galeriji Bakar Bor u okviru manifestacije“Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10″. Radislav Trkulja je jedan od naših najznačajnijih likovnih umetnika druge polovine dvadesetog veka i početka 21. Već na samom početku njegovog stvaralaštva, likovna kritika ocenila ga je kao slobodnog i neopterećenog raznim pravilima. Suština njegove umetnosti ni danas se nije promenila, rekla je na otvaranju izložbe autor Postavke Danijela Matović i naglasila da osam izloženih slika većeg formata. Čini izuzetno vredan deo umetničke zbirke borskog Muzeja rudarstva i metalurgije. „Reč je o delima koja je Trkulja naslikao kad je 1968. godine na poziv Rudarsko topioničarskog basena boravio u Boru. On je tada imao svoj atelje i uradio je slike većeg formata, koje danas krase najznačajnije institucije i ustanove. Izložba Zapis o Boru koncipirana je tako da čini dva dela, jedan je upravo Zapis iz Bora odnosno slike površinskog kopa, rudnika i ostalih motiva grada bakra, a drugi deo izložbe čine slike tematski vezane za bogato narodno nasleđe i tradicionalni folklor i mitologiju ovoga kraja, s obzirom na to da Trkulja i potiče iz istočne Srbije, odnosno okoline Kladova“ –rekla je između ostalog Danijela Matović.
Radislav Trkulja rođen je u Kladovu 1938. Godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je u klasi Đorđa Andrejevića Kuna, a postdiplomske studije u majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu. Izlagao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik prestižnih nagrada za slikarstvo. Njegove slike nalaze se u fondovima muzeja i galerija, kao i u privatnim kolekcijama. Izložbu Zapis o Boru, u galeriji Bakar ljubitelji umetnosti mogu da pogledaju u narednih mesec dana.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2q1y3h“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.