U Borskoj opštini nema salmonele

0
BOR – Zahvaljujući zdravstvenoj prosvećenosti stanovnika Borske opštine i stručnom radu preventivne službe Doma zdravlja u Boru unazad nekoliko godina epidemije salmonele nije bilo a i broj infekcija se smanjuje. Tako su prošle godine zabeležene samo 4 infekcijenije, dok se največi broj u proteklih pet godina beleži 2013. kada ih je bilo deset, što je izuzetno povoljno u odnosu na raniji period, kada je, naročito u letnjim periodima bilo 5-6 epidemija i kućnih i kolektivnih.
Dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja u Boru ističe: „Stvarno se trudimo da na svim nivoima pružimo maksimalno informacija, pogotovo kada su u pitanju infekcije poput salmonele. mislim da je svest građana borske opštine na većem nivou, jer evo pokazalo se da građani vode računa gde i kako kupuju namirnice, da li su one pravilno skladištene, izložene, kakvog su kvaliteta i td. Zdravstvene i sanitarne službe su stalno na terenu, i nastojimo gde god je moguće ukazati na značaj pravilnog tretiranja namirnica, naročito mesa, mleka i drugih lako kvarljivih jer bakterija salmonele može da bude otporna uslove spoljne sredine, a infekcije se prenose prljavim rukama, hranom ali i vodom. “
Zdravstene i sanitarne službe kontrolišu tržište, ali kupljene namirnice i kući treba pravilno čuvati i termički obraditi, jer se bakterija salmonele uništava desetominutnim kuvanjem na 66 stepe. Inače, izvor zaraze salmonele mogu da budu i čovek i životinje, a infekcija se prenosi prljavim rukama hranom i vodom.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ntdm4″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *