U osnovnim školama potpuno nova organizacija nastave

0

BOR-Svih devet osnovnih škola u Boru spremo je za početak nove školske godine prema uputstvima kriznog štaba i  resornog ministarstva, a u cilju suzbijanja pojave korona virusa. U ovim obrazovnim ustanovama u toku je izjašnjavanje roditelja o mogućnostima praćenja nastave u predstojećoj školskoj godini. Prva je praćenje nastave na daljinu i druga neposredno učenje u školi. Nakon ankete koja traje do petka, škole su u obavezi da izaberu model koji će primenjivati.

„U prvom ciklusu, što znači u nižim razredima  učenici će pratiti nastavu onlajn ili od kuće, a u višim kombinovano, po danima“, rekao je Radiša Petković, koordinator rada osnovnih škola na području Grada Bora.

Osim što će časovi trajati po 30 minuta i sama nastava će  za niže razrede biti organizovana u skladu sa brojem učenika.

Ukoliko u razredu ima više od 15-oro dece ,nastava će se organizovati po grupama“, dodao je Petković.

Između časova su planirani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta. Odmori će biti korišćeni u dvorištima, dok vreme dozvoljava u prisustvu nastavnika. Nakon svakog bloka nastave, u planu je da se učionice dezinfikuju. U školama je obavezno nošenje maski, a roditelji moraju deci meriti temperaturu pre polaska na nastavu.

Ukoliko se kod učenika pojave sumnjivi simptomi tokom nastave, svaka škola je u obavezi da ima izdvojenu prostoriju u kojoj će dete biti izolovano, a zatim upućeno na pregled u zdravstvene ustanove. Sve borske osnovne škole obeznedile su ovakve prostori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *