BOR – Voda sa borskih izvorišta je podzemna i dobrog je kvaliteta, a jedini parametar koji prelazi granicu je zamućenje. Da bi se ovaj problem prevazišao Opština Bor će uskoro raspisati tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju fabrika za prečišćavanje vode, zamenu azbestnih cevi u dužini od oko 50 kilometara i za smanjenje gubitaka koji su sada i do 60 odsto u mreži.

Ovim će građani imati apsolutno higijenski ispravnu vodu za piće, a smanjenjem gubitaka u mreži Vodovod će imati značajne finansijske uštede“, rekla je zamenik direktora JKP Vodovod Marina Pešić.

Bor se snabdeva vodom iz pravaca Surdup, Donja Bela Reka, Zlot, a po potrebi iz Bogovine. U planu je da se voda prečišćava sa svih izvorišta u borskoj opštini koja se često zamućuju zbog velikih padavina.

„Za razliku od akumilacija gde je neophodno prečišćavanja, jedini parametar koji prelazi dozvoljenu granicu kod podzemnih izvorišta je zamućenje“, dodala je Marina Pešić.

Sredstva za izradu projekta biće izdvojena iz budžeta za zaštitu životne sredine, a za izgradnju fabrika i zamenu azbestnih cevi Vodovod će konkurisati za donacije iz evropskih fondova.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xz6qn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *