U Omladinskom centru u Zaječaru predstavljeni su rezultati medijskog istraživanja „Uticaj građana na medije“  i date preporuke za unapređenje tog uticaja. Istraživanje su sproveli Edukacioni centar iz Leskovca u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo i Zaječarskom inicijativom.
ZAJEČAR – Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima, kao i Zakon o javnim medijskim servisima otvaraju nove mogućnosti uticaja javnosti, NVO, strukovnih udruženja, u pogledu, ne samo sadržine informacija koje se objavljuju nego i u odnosu na programsku koncepciju medija, posebno onih medija koji se finansiraju iz javnih prihoda, rečeno je u okviru prezentacije medijskog istraživanja “Uticaj građana na medije” u Zaječaru.  
Edukacioni centar, kao deo neformalne koalicije „Građani za medije“ analizirao je emisije informativnog programa Radio-televizije Srbije jer se radi, kako je rečeno, o instituciji koja ima posebne obaveze u reprezentovanju pluralizma ideja i mišljenja građana. Istraživanje pokazuje da se građani pojavljuju relativno često ali govore kratko i to o nerelevatnim stvarima, a veoma retko izražavaju svoja politička mišljenja ili daju ocene o tome kako se njihove potrebe ostvaruju. Istraživanje su sproveli Edukacioni centar iz Leskovca u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo i Zaječarskom inicijativom. Realizaciju istraživanja i organizovanje događaja pomogla je Fondacija za otvoreno društvo.
 
„Po prvi put se u našoj zemlji u ovim zakonima precizira šta je to javni interes koji se zadovoljava u sferi javnog informisanja. Na medijima je da se orijentišu prema tim javnim interesima ali ne samo u smislu obezbeđivanja sredstava za rad, što je jako bitno u lokalnim medijima, nego i zadovoljavanje tih interesa u  odnosu na šire kategorije građana. Organizacije građana bi trebalo više nego što je to do sada bio slučaj da se angažuju na unapređivanju medijske scene“ – smatra dr Saša Gajin, profesor Pravnog fakuleta Union. 
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2kcux6″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *