Uzrok požara najverovatnije kratak spoj

BOR – U požaru koji se 31. marta dogodio u novoj fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor u kome je izgorela cev od fiberglasa koja spaja elektrostatički filter sa sušnim tornjem niko nije povređen i to je najbitnije, rekao je u emisiji Aktuelno generalni direktror RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. Za sada nije poznato koliko će tačno vremena biti potrebno za otklanjanje posledica, ali s obzirom na to da se ove cevi izrađuju u pogonima RTB-a Bor, očekuje se da se posao zavri u najkraćem roku.
„To su ogromni i komplikovani objekti. Prema onom što za sada znamo došlo je do kratkog spoja u mokrom elektro filteru zbog čega je izgorela plastična cev koja se inače pravi u radionici za proizvode od fiberglasa RTB-a Bor. Pravimo planove i sagledavamo koliko će vremena biti potrebno za popravku. Nedostaje nekoliko komponenti, ali s obzirom na to da se one izrađuju u našoj radionici, biće brzo gotove. To što se desilo samo može da nam da podstrek da radimo još brže kvalitetnije i odgovornije.“ – rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.
Prema njegovim rečima očekivalo se da će biti problema tokom uhodavanja, jer su objekti novi i potrebno je vreme da se ceo proces potpuno stabilizuje.
„U novu topionicu i fabriku sumporne kiseline ugrađeno je više od 360 kilometara kablova. Sve spojeve treba i pored dosadašnjih testova u toku funkcionalnog uhodavanja, proveriti. U svetu ovo uhodavanje traje od šest do devet meseci. Ubeđen sam da ćemo mi to završiti u mnogo kraćem roku. Najznačajnije je da u požaru nije bilo povređenih, a za svaku pohvalu je brza reakcija vatrogasne službe i velika pomoć koju su radnici pružili pri gašenju požara. To se retko viđa“ – naglasio je Spaskovski.
U međuvremenu, dok popravka u novoj fabrici sumporne kiseline ne bude završena, temperatura u novoj topioničkoj peći održavaće se na 1.200 stepeni, a po završetku radova u novoj Fabrici sumporne kiseline, počeće ubacivanje koncentrata. Nakon toga u roku od pet do šest dana treba očekivati livenje prve anode.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2lex6m“ width=“600″ height=“45″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.