METOVNICA, BOR- Stefan Živković iz Metovnice kod Bora ima samo  28 godina i skoro desetogodišnje iskustvo stočara. Nakon završene srednje škole odlučio je da ostane na selu i očigledno nije pogrešio. Pošto mu stočarstvo nije porodična tradicija, na početku je imao samo dva grla, a danas 14 muznih krava.

Jedan od uslova da bi se opstalo na tržištu je veći broj grla. Zato sam se ja i odlučio na ovakav korak. Sa ovim brojem grla moja porodica može pristojno da živi“, kaže Stefan Živković.

Činjenica je da se poslednjih godina i mnoge veće farme zatvaraju zbog nerentabilnosti. Stočari se preorjentišu na neki lakši posao koji donosi više zarade. Stefan ,ipak,opstaje iako uslovi  nisu ni malo laki.

Recept je sledeći: „Bitan je rad, ali i da sam obezbeđuješ hranu za stoku.Obrađujem  blizu 26 hektara i to je dovoljno za ovaj broj, čak mi i ostane za narednu godinu“, dodao je Stefan.

Iako postojeći broj grla, Stefanu Živkoviću i  njegovoj tročlanoj porodici omogućava dobar život, on razmišlja i o povećanju, ali pod određenim uslovima.

Povećao bi broj, ali da nam država da je veće subvencije ili povoljnije kredite. Obećavaju nam preko televizije povoljnosti, ali teško možemo da obezbedimo sve što traže od nas“, revoltirano nastavlja priču Stefan.

S obzirom na opredeljenje da ostane na selu, i na dosadašnja  pozitivna iskustva, kada bi počinjao, Stefan  bi se, kaže, opet  opredelio za stočarstvo.

Neznam šta drugo da radim. U stočarstvuse najviše radi, ali je i dobra zarada“, dodao je na kraju Stefan Živković, stočar iz Metovnice.

U drugim delovima Srbije, u kojima je poljoprivreda glavna delatnost, ovakvi primeri možda nisu retkost, ali u borskoj opštini, svakako, jesu. Ukoliko je opredeljenje države da mlade vrati ili zadrži na selu, onda bi stočarima, kakav je Stefan Živković, morala  da pruža veću pomoć. U protivnom propadanje sela biće nastavljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *