Veliki odziv Borana za preventivne urološke preglede

0

BOR – Po preporuci Ministarstva zdravlja, u Opštoj bolnici u Boru organizovana je akcija preventivnih uroloških pregleda za mušku populaciju. Odziv je bio odličan pa se akcija može smatrati uspešnom, kaže dr Vidoje Radosavljević, načelnik Hirurškog sektora borske bolnice. Preventivni pregledi podrazumevali su ultrazvuk prostate i odgovarajuće tumorske markere, a po potrebi i ultrazvuk donjeg abdomena i testisa. 

„Akcija je u potpunosti uspela, odziv je dobar, interesovanje za ovaj vid preventivnog rada i otkrivanja tih najčešćih bolesti kod muškaraca je veliko. Prvo radimo pregled krvi na tumorski marker, onda klasični pregled prostate i testisa. Važno je napomenuti da je skrining jedna od metoda koja se radi u zapadnim zemljama baš iz preventivnih razloga i ranog otkrivanja bolesti, jer svi karcinomi su izlečivi u velikom procentu ako se otkriju u početnoj fazi, u operabilnom stadijumu. Zato su veoma važni ovakvi preventivni pregledi kod nas dok se ne donese nacionalna strategija o skriningu za razne bolesti“, kaže dr Vidoje Radosavljević, načelnik Hirurškog sektora Opšte bolnice u Boru.

Borani su rado prihvatili poziv i iskoristili mogućnost da porovere svoje zdravlje bez zakazivanja kod izabranog lekara i specijaliste, što im najviše znači. Inače, mesec novembar se u svetu obeležava kao „Movembar“ sa ciljem da se poveća zdravstvena posvećenost muške populacije kako bi se na vreme prepoznali i lečili karcinomi prostate i testisa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *