Vodostaj reka u opštini Bor u porastu, ali za sada nema opasnosti

0
BOR – Na području Srbije registrovano je 36 hiljada klizišta, a postoji bojazan i da će se nakon otapanja snega pojaviti nova. Republički hidrometeorloški zavod Srbije za ovaj vikend ukazao je na porast vodostaja na desetak reka među kojima su Kolubara, Ljig, Tamnava, Ub, Jadar, Jasenica, Kubršnica, Crnica, Lepenica, Lugomir i Resava i Zapadna i Južna Morava sa pritokama.
Zbog porasta vodostaja Crnice, koja je u maju prošle godine izazvala katastrofalnu poplavu u Paraćinu i upozorenja RHMZ da će se ovih dana vodostaj reke kretati iznad upozoravajućeg nivoa, Štab za vanredne sitauacije opštine naredio je pripravnost.
Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije, Miodraga Markovića, na području opštine Bor situacija je za sada stabilna i nema bojazni od izlivanja reka. I ekipe Zajednice ribolovaca „Timočka Krajina“ Zaječar svakodnevno obilaze vodotokove u opštini. Timok jeste u porastu ali za sada nema rizika od izlivanja – istakao je za televiziju Bor Milorad Piljević iz Zajednice ribolovaca. Snega na okolnim brdima i planinama ima, pa se situacija može promeniti usled naglog porasta temperature i otapanja.
Borsko jezero i dalje preliva, ali količina vode je konstantna još od decembra. Nivo jezera jeste visok, ali ako ne dođe do naglog otapanja neće biti problema – ističu nadležni.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2jib7m“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *