BOR – Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo saobraćaja pripremaju izmene Zakona o saobraćaju koje bi uskoro trebalo da se nađu u proceduri za usvajanje. Jedna od predloženih mera je da se smanji dozvoljena količina alkohola na 0,2 promila umesto dosadašnjih 0,3, ali i da se oduzima vozilo onima koji voze sa više od dva promila alkohola. Budući da je vreme praznika vreme povećanog konzumiranja alkohola, važno je da se vozačima skrene pažnja na opasne posledice vožnje pod njegovim uticajem.
I stručnjaci i laici su jedinstveni da alkohol loše utiče na vozače. Kod nas i u svetu dozvoljena količina alkohola u krvi je od 0,3 do 0,5 promila. Poznato je da prisustvo alkohola u krvi usporava reagovanje za volanom odnosno vozaču je potrebno duže vreme da na putu uoči prepreku ili opasnost. Za vreme praznika posebno je važno vozačima skrenuti pažnju na posledice vožnje pod uticajem alkohola s obzirom na to da je u prvih 11 meseci prošle godine alkohol bio osnovni uzrok u više od 2.400 saobraćajnih nezgoda u Srbiji.

„Alkoholisanost  od jednog promila za tri posto povećava mogućnost da će doći do saobraćajne nezgode. Sa 1,5 promila akohola u krvi ta mogućnost je povećana na 13 odsto,  dok  je sa dva promila alkohola mogućnost da se dogodi nezgoda veća za čak 54 procenta. Ako uzmete u obzir da vozač pri brzini od 80 km na čas u sekudni prelazi 22 metra onda to nedvosmisleno pokazuje koliko je alkohol štetan za ljude koji upravljaju vozilom. Alkoholisan vozač ima problem i sa suženjem vidnog polja odnosno ima takozvani  „vid u tunelu“. Vidi samo sredinu, sa strane ne može da uoči realnu opasnost, ne može da se fokusira na druga vozila, da oceni njihovu brzinu ili eventualne pobleme koje oni imaju, razmak automobila isl.  U normalnim okolnostima zdrava osoba ima vidno polje u prečniku od 180 stepeni. „
dr Silvana Krneta, načelnik Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice u Boru
 
Od početka godina do sada na području PU u Boru zabeležena je samo jedna saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom, bez povređenih lica. Međutim, u ovom periodu saobraćajna policija je prilikom redovne kontrole dva puta evidentirala vožnju pod dejstvom alkohola.

„Kada je reč o kontroli saobraćaja i alkotestiranja vozača registrovana su dva vozača koja su upravljala vozilom pod dejstvom alkohola. Oni su bili u srednje alkoholisanom stanju sa količinom alkohola u krvi od 0,5 do 1,20 promila. U konkretnom slučaju podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kazna za ovaj prekršaj propisana Zakonom je od 6 do 20 hiljada dinara. Vozač dobija šest kaznenih poena i slede tri meseca zaštitne mere zabrane upravljanje motornim vozilom“
Miša Dinčić, v.d. načelnika Odeljenja Saobraćajne policije PU Bor.
 
S obzirom na to da je ovaj period godine bogat praznicima i slavljima nadležni u saobraćajnoj policiji u Boru naglašavaju da će češće organizovati kontrole sa alkotestiranjem vozača. Prva veća akcija kontrole saobraćaja biće organizovana za predstojeći vikend.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ecsb0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *