Zakon o načinu određivanja broja zaposlenih u javnim preduzećima

BOR, SRBIJA – Prema nacrtu Zakona o načinu određivanja broja zaposlenih u javnom sektoru, broj radnika u državnim organima bi do kraja godine trebalo da bude smanjen za oko devet hiljada. Polovina onih koji treba da ostanu bez posla angažovano je u državnoj upravi, a druga polovina odnosno 4.467 ljudi, odnosi se na lokalne samouprave. Od ovog broja ukupno bi u penziju trebalo da ode oko tri hiljade radnika.

Primena ovog Zakona trebalo bi da obezbediti reformu javnog sektora, poboljša efikasnost javne uprave i doprinese finansijskoj konsolidaciji Srbije. Planirano je da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru u naredne tri godine umanji rashode na zarade zaposlenih sa sadašnjih 11, 8 na osam  odsto Bruto društvenog prihoda godišnje.

Maksimalan broj zaposlenih u sistemu lokalnih samouprava koje imaju do 50.000 stanovnika biće 9,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika. Za lokalne samouprave od 50.000 do 100.000 stanovnika biće 11 zaposlenih na 1.000 stanovnika, a za lokalne samouprave od 100.000 do 150.000 stanovnika 13 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

To praktično znači da će u lokalnoj samoupravi u Boru broj zaposlenih biti ograničen na 550. Nešto drugačija pravila važiće za grad Kragujevac gde je dozvoljeno 15 zaposlenih na 1.000 stanovnika, Niš 16,5 zaposlenih, za Novi Sad 18 zaposlenih i za Beograd – 18,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

Predlogom zakona određeno je i da zaposleni kojima prestane radni odnos u postupku racionalizacije imaju pravo na otpremninu u visini trećine plate po godini rada. Ukoliko neko ode sporazumno, neće moći da se zaposli ponovo u javnom sektoru u vreme trajanja ovog zakona, odnosno do 2018. godine. Ovim zakonom biće obuhvaćena i komunalna preduzeća, čiji je osnivač lokalna samouprava, što do sada nije bio slučaj.

Posle usvajanja više neće biti potrebno dobijanje dozvole za zapošljavanje, odnosno zamenu onih koji odlaze, naročito u onim preduzećima u kojima ima potrebe za uvođenjem novih profila, ali da će poslodavac morati da napravi „prostor“ za te ljude.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2zfp3e“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.