Završen Festival „Dani Zorana Radmilovića“

ZAJEČAR – Žiri 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, Tanja Bošković i dr Duško Ljuština, većinom glasova je doneo odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Vanji Ejdus za za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”.

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Tramvaj zvani želja“, po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički.

Novinarski žiri većinom glasova doneo je odluku da nagradu za najboljeg mladog glumca na 31. „Danima Zorana Radmilovića“ dodeli Marku Grabežu za ulogu Tima u predstavi „Pristanak“ Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

Najbolja predstava po izboru publike na 31. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ je mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš, sa ocenom 9,91.

Na sinoćnjoj svečanosti dodeljene su i nagrade laureatima 5. Festivala malih pozorišnih formi.

Stručni žiri u sastavu: reditelj Snežana Udicki, dramaturg Branislav Nedić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, nakon odgledanih šest takmičarskih predstava, doneo je odluku da za najbolju predstavu u celini proglasi „Knjigu o Milutinu“, po romanu Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića.

Stručni žiri je jednoglasno doneo i odluku da se specijalna nagrada dodeljuje Mirjani Karanović za izuzetan doprinos gumačkoj umetnosti, dok je predstavi „Knjiga o Milutinu“ u izvođenju Nenada Jezdića pripala je i nagrada publike, čija je ocena 9,84.

Direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Radonjić podsetio je da su se pre dve godine zaječarsko pozorište i „Sterijino pozorje“ dogovorili da nakon sedmogodišnje pauze ponovo dodeljuju jednu od najdražih i najcenjenijih glumačkih nagrada na našim prostorima, a to je nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“ koja se dodeljuje za ulogu ostvarenu na „Sterijinom pozorju“. Ove godine dobitnica ove značajne nagrade na 67. „Sterijinom pozorju“ je Sanja Marković koja je ostvarila sjajnu ulogu u odličnoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića.

U čast nagrađenih, odigrana je festivalska premijera predstave Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ „Elektra“ Danila Kiša, po motivima Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.