Završena 60. jubilarna manifestacija „Susreti sela“

0

U borskom selu Slatina, održana je završna smotra jubilarne 60. manifestacije „Susreti sela“. Tokom predstavljanja održana su 24 susreta, u 12 sela, gde su prikazani najlepši narodni običaji, pesme i igre. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Grad Bor.

BOR, SLATINA – Defileom učesnika kroz crkveno dvorište i centar sela, počela je završna manifestacija „Susreti sela“. Domaćin završne smotre jubilarne, 60. manifestacije „Susreti sela“ ove godine bilo je selo Slatina, odnosno, KUD „Branko Olar“.

Naše Kulturno umetničko društvo traje preko pet decenija, jako nam je značajno što nam je pripala čast da ove godine mi budemo domaćini završne smotre. Ja sam inače nova na čelu KUD – a „Branko Olar“ i drago mi je što ima puno novih članova, puno dece koja su zainteresovana za očuvanje tradicije, kulture i običaja“, rekla je Jelena Cokić, predsednica KUD „Branko Olar“ u Slatini.

Tokom manifestacije, održana su 24 susreta, a seoska kulturno umetnička društva predstavila su najlepše tradicionalne pesme, igre i običaje. Stručni žiri je pratio sva predstavljanja, a predsednica žirija Suzana Mijić ocenjuje kompletan program veoma visokom ocenom.

Ovogodišnja manifestacija „Susreti sela“ značajna je, pre svega, po tome što su se uključila sva sela koja pripadaju gradu Boru, svih 12 sela. Znamo da je naša sredina etnički heterogena, tako da smo bili u prilici da vidimo zaista raznovrsne programe. Svi su se izuzetno potrudili da prikažu i sačuvane nošnje, svoj karakterističan melos, igru i pesmu, tako da je manifestacija bila zaista izuzetno kvalitetna“, kaže Suzana Mijić, predsednica Stručnog žirija.

U cilju očuvanja kulture i tradicije, koje se kroz smotru narodnog stvaralašta „Susreti sela“ na našim prostorima neguju već 60 godina, kompanija Srbija Ziđin Majning, u saradnji sa gradom Borom, i ove godine je pomogla održavanje tradicionalne manifestacije.

Svesni značaja ove manifestacije, trudimo se da svake godine damo svoj doprinos. Osim milion i 300 hiljada dinara za učešće KUD – ova i organizaciju ove manifestacije, prošle godine smo sa pola miliona dinara pomogli i „Sabor igre u Slatini“. Ove godine uz 100 hiljada dinara namenjenih za završnicu „Susreta sela“, obezbedili smo milion i 100 hiljada dinara za 11 kulturno umetničkih društava koja u njoj učestvuju. Nadamo se da na taj način pomažemo da se kulturno umetnička društva omasove, a održavanje manifestacija nastavi i u budućnosti“, rekao je Džou Bin, menadžer u ESG sektoru kompanije Srbija Ziđin Majning.

Sva kulturno umetnička društva, izvođači tradicionalne muzike i instrumentalisti, nagrađeni su za učešće i doprinos očuvanju tradicije, a najuspešnije po svim tačkama koje je ocenjivao stručni žiri, bilo je Kulturno – umetničko društvo „Branko Olar“ iz Slatine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *