Zbog neregularnosti manje subvencije

SRBIJA – Iz republičkog budžeta za poljoprivredu ove godine je izdvojeno 40 milijardi dinara, što je milijardu manje nego 2015. To je jedan od razloga zbog kojeg su izdvajanja za subvencije, posebno za biljnu proizvodnju smanjena sa prošlogodišnjih 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, odnosno 2.000 dinara biće osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju i 2.000 dinara po hektaru regres za đubrivo.

„Svakako nije popularna mera. Doneta je zbog smanjenja direktnih plaćanja, ali  biće povećanja u investicijama ,za kupovinu mehanizacije priplodnog materijala“, rekao je stručni saradnik za stočarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu Dragan Radosavljević.

Subvencije za poljoprivredu su manje u ovoj godini, jer je po oceni mnogih, lani bilo raznih zloupotreba. Između ostalih, pojedini poljoprivrednici su parcelisali svoja gazdinstva da bi dobili veće subvencije.

„Bilo je neregularnosti, ali bi trebalo da se kazne oni koji su proneverili sredstva, a ne da ispaštaju oni koji rade pošteno i žive od poljoprivrede“, dodao je Radosavljević.

U novoj Uredbi koju je Vlada usvojila krajem januara navedeno je da će premije za mleko i u 2016. biti sedam dinara po litru. Podsticaji u stočarstvu kreću se od 60 dinara za roditeljske kokoške do 25.000 dinara po grlu za priplodne mlečne i tovne krave. Jedino će podsticaji za pčelare biti povećani sa 500 na 600 dinara po košnici. Za organsku proizvodnju u ovoj godini predvidjeno je 92 miliona dinara, a za očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa 58 miliona dinara.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3r0ukj“ allowfullscreen ]
Zbog nerelularnosti manje subvencije, 08… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *