Zimski uslovi vožnje

BOR – Vožnja po putevima prekrivenim snegom, poledicom ili ledom, najveći su problem za vozače, bez obzira na to koliko iskustva imaju. Osim dobre pripreme vozila za zimski režim vožnje, često je od presudnog značaja da vozači budu pribrani tokom vožnje, oprezni, da ne voze brzo i drže odstojanje od vozila koje je ispred njih.

Pre polaska bitno je na vozilu dobro očistiti sva vetrobranska stakla i bočne retrovizore, kako bi preglednost bila dobra u toku vožnje. Takođe, neophodno je da na automobilu budu zimski pneumatici, sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, što je i zakonom propisano, jer oni obezbeđuju sigurno kočenje.

„Zimski uslovi vožnje su specifični. Neophodno je da imamo zimsku opremu i da obratimo pažnju na režim startovanja. Bitno je da vetrobranska stakla budu čista, gume zimske, a prilikom startovanja motora neophodno je smanjiti opterećenje na motoru na minimum, isključiti sve uređaje i izbaciti motor iz brzine. Takođe, prilikom kočenja najbolje je kočiti motorom, prebacivanjem u niži stepen prenosa i izbegavati nagla skretanja.“ – kaže Vladan Grkajac, predavač u Auto školi „Crveni signal“ Bor.

Zimi je zaustavni put kod kočenja dva do tri puta duži u odnosu na suve puteve, a to se najčešće zaboravlja. Dakle, oprez u vožni je neophodan, a iz preduzeća za puteve Srbije upozoravaju da se zbog loših vremenskih prilika i niske temperature, na duži put ne kreće bez preke potrebe.

Zimski uslovi vožnje, 10. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *