Petko Dulkan, prognanik u nenaseljeni kameniti kraj izmedju Krivelja i Slatine i osnivač Bora, prvi je sahranjen na groblju u Bor-selu. Zbog proširenja površinskog kopa Rudnika bakra Bor, groblje je nekoliko puta seljeno. Grob Petka Dulkana, prvog stanovnika Bora, sada se ne zna. Njegovi potomci nose prezime Dulkanović. Žive u Boru, Srbiji i inostranstvu.

Inženjer Franjo Šistek, prvi direktor Borskog rudnika, ima bronzanu bistu na Novom groblju u Boru. Sve do nedavno najveće rudarsko priznanje u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor zvalo se “Nagrada inženjer Šistek”.

Uroš Vasiljević, kočijaš Franje Šisteka i svedok otkrića bakarne rude u Boru, doživeo je duboku starost. Sahranjen je na groblju u Knjaževcu. Njegovi potomci čuvaju Uroševu priču o prvim godinama Borskog rudnika.

Milovan je na groblju u Borovu selu. Preživeo je rat i presudio sam sebi.

Rajko je na seoskom groblju u Rajcu. Tik uz rajačke pivnice koje je toliko voleo.

Petar je godinama preskakao svoju senku u zatvoru u Zabeli. Preskočio je tek u selu iznad Prokuplja u praznoj roditeljskoj kući.

Nadi se gubi svaki trag u Australiji. Ko zna koliko je još porodica uništila.

Nadina Selena uništava sve čega god se dotakne. Takva joj karma.

Dušica, Dunja,  vene u Melburnu. Hoće da umre u Srbiji. Ali ne zna kada. Možda se u međuvremenu predomisli, pa dođe da živimo zajedno.

Naša Vera vratila se majci u Melburn. Tamo je rođena. Kaže da bi volela da živi u Srbiji. Meni je dovoljno što u Bor dolazi jednom godišnje. Za početak.

 Koalicije u Boru se smenjuju. Svaka je gora od prethodne.

Bor i Srbija dugo i sporo prolaze kroz tranziciju. Brane se malo protestima, malo ćutanjem.

Čekam da bude izgrađena nova topionica u Boru. Ima nade da se lakše diše.

 

Tako čekajući, ja sam, pod stare dane, napisao svoj prvi dnevnik–autobiografiju o vremenu. Tačnije, napisao ga je sam život. Ja sam samo sistematizovao istorijske činjenice, dnevničke zapise i sopstvena sećanja i snove o događajima u tom ludom vremenu.

 

Tako sam preskočio svoju senku.

 

Tako smo svi preskočili svoju senku.

Svako na svoj način.

 

nastaviće se…

Autor: Miloljub Milošević, bivši novinar TV Bor

(Iz neobjavljenog romana „Kako sam preskočio svoju senku“)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *