Gerentodomaćice posećuju stare u gradu, ali i selima u sklopu javnog rada

BOR-U Boru je u toku javni rad za gerentodomaćice koji finansira grad Bor na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u ovoj godini. Na ovaj način uposleno je deset gerentodomaćica od kojih pet obilaze seoska staračka domaćinstva u Brestovcu, Zlotu, Šarbanovcu i Slatini. Preostala polovina, uz pet stalno zaposlenih u Službi pomoći u kući pri Centru za socijalni rad, pomaže domaćinstvima u Boru.

„Potrebe za pomoć u kući najizraženije su u selima, jer  ima najviše usamljenih staračkih domaćinstava“, rekla je Ana Davidovski,rukovodilac Službe pomoći u kući.

Zbog epidemije korona virusa i rad Službe pomoći u kući je prilagođen postojećim uslovima. Od svih obaveza jedino je usluga održavanja higijene u stanovima kratkotrajno prekinuta.

„Kratkotrajno smo prekinuli ulazak u stanove zbog mera predostrožnosti. U maju smo ponovo počei da ih poećujemo u domovima, ali uz poštovanje svih propisanih mera“, dodala je Ana Davidovski.

U Službi pomoći u kući u Boru sada radi 15 gerentodomaćica koje posete između 80 i stotinu domaćinstava. Tako će biti sve dok traje javni rad do početka avgusta, a naknada za obavljanje poslova je 22 hiljade dinara mesečno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *