Narodna biblioteka Bor bogatija za 1700 novih naslova

0
BOR – Narodna biblioteka Bor svoj knjižni fond obogatila je kupovinom knjiga  na Beogradskom sajmu. Presudnu ulogu pri odabiru novih naslova,kao i prethodnih godina imala je  stručna komisija, koja se po  preporukama opredelila za 1700 novih naslova,što je oko 3 i po hiljade primeraka.  Knjige se preko javne nabavke  kupuju jednom godišnje ,a za ovu namenu iz budžeta je izdvojeno  oko 2 miliona dinara. Broj  kupljenih knjiga inače  prema standardima treba  uskladiti sa brojem stanovnika

Ana Janković
viši bibliotekar kaže: „Te standarde je jako teško dostići, s obzirom da su u pitanju finansije i ušteda u oblastima,kulture i obrazovanja, što naravno nikako ne bi trebalo i  prema broju stanovnika u Boru bi trebalo  nabaviti godišnje 4 i po hiljade knjiga. Mi uspevamo da dostignemo te standarde, zahvaljujući i kupovini i poklonima,ali moram da kažem da smo jedna od retkih biblioteka u Srbiji za koje  se iz opštinskog budžeta izdvajaju sredstva za kupovinu knjiga“.
 
Bilo da  su knjige poklonjene ili kupljeni,svi novi primerci prvo stižu na odeljenje obrade gde se  uvode u registar po vrlo strogim standardima.
 
„Sve knjige koje stignu prvo se na odeljenju obrade sređuju, mi osim obrade ,od 2005.,radimo i  uzajamni katalog koji je  vidljiv i na internetu i među prvim smo bibliotekama koje su deo tog virtuelnog  sveta biblioteka u Srbiji“.
 
Zaposleni u ovoj ustanovi kulture  uspeli su  da završe obradu skoro polovine primeraka i korisnici Narodne biblioteke  već mogu da ih pozajme. Očekuje se da će kompletan posao uskoro  biti završen i da će na  police  stići i drugi naslovi izdavačkih kuća  Arhipelag, Akademska knjiga, Službeni glasnik ,Laguna Vulkan i drugih. Jedan broj novih  naslova  namenjen je  i za ogranke biblioteke u četiri sela borske opštine.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2i30u0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *