BOR – Deo jednog od najvećih pretraživača na internetu, Googl, preko koga je u početku bilo moguće videti satelitske snimke, mape i karte ulica, nazvan Google Map, od 2007 godine uveo je mogućnost virtuelnog putovanja ulicama gradova u svetu, popularni Street View. U Srbiji su prvi gradovi na ovaj način snimljeni i postavljeni na karte 2013. godine. Septembra prošle godine Googl vozilo prošlo je i ulicama Bora i okoline. Ovi snimci su nakon obrade, krajem prošle nedelje postavljeni na kartu.
Na taj način je preko računara, pametnih telefona ili tableta omogućeno da korisnici interneta iz bilo kog dela sveta prođu ulicama i vide kako Bor izgleda, na koji način da stignu do određene lokacije, zaustave se na bilo kom delu i vide okruženje. Osim glavnih i sporednih gradskih ulica, moguće je doći i do Borskog Jezera, Brestovačke Banje i nekoliko sela u opštini Bor. Osim Bora na servisu Street View od gradova iz okruženja postavljeni su Zaječar, Boljevac i Knjaževac, a očekuje se da uskoro i za ostale gradove, Majdanpek, Negotin i Kladovo budu objavljene prezentacije. Ovim su otvorene nove mogućnosti za turističku afirmaciju istočne Srbije.

„Street View je svakako značajan servis za Bor i istočnu Srbiju, pre svega zbog toga što su, sa turističkog aspekta, gosti u mogućnosti da vide na koji način da dođu do Bora i šta mogu da očekuju. Sledeći korak bi trebalo da bude pravljenje virtuelnih tura kroz najznačajnije turističke lokacije, Zlotsku pećinu, Zoološki Vrt ili muzej. Dobro je što će uskoro i ostali gradovi iz okruženja biti vidljivi, tako da svetskoj javnosti lakše možemo da prezentujemo ono što istočna Srbija nudi.“
– kaže Žaklina Tufonić, direktor Turističke organizacije Opštine Bor.
 
Pristup i snalaženje na Google Street View servisu su jednostavni. Dovoljno je odbrati željenu lokaciju na mapi i odbrati žutu pegman ikonicu u donjem desnom uglu ekrana. Kada se pomeri, plavom bojom su prikazani delovi na kojima je moguće videti ulice. Dovoljno je postaviti je na željenu lokaciju i vožnja ulicama odabranog mesta počinje. 
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2j1tn6″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *