BOR – Predstavnici Zavoda za urbanizam i komunalne delatnosti Srbije održali su u Boru prezentaciju projekta „Unapređenje javne rasvete u Srbiji kroz model javno privatnog partnerstva“. Sobzirom na velike uštede i model finansiranja veliki broj lokalnih samouprava zainteresovan za zamenu konvencionalne led rasvetom.

Opština Bor je jedna od 15 u Srbiji koje su ušle u proceduru revitalizacije sistema rasvete. Prilikom prezentacije projekta Unapređenje javne rasvete u Srbiji kroz model javno privatnog partnerstva, održanoj u Boru, predstavnici Zavoda za urbanizam i komunalne delatnosti su istakli da će zamenom konvencionalne, LED rasvetom biti smanjena emisija ugljen dioksida, omogućeno upravljanje sistemom i što je najvažniije postignute velike uštede.

„Prema preliminarnoj studiji zamena postojećih sijalica doneće borskoj opštini uštede od 80 odsto, što je fantastičan rezultat“, kaže Vladimir Kukoleča, direktor Zavoda za urbanizam i komunalne delatnosti i dodaje da bi ova investicija mogla sama da se isplati u roku od 6 godina i da bi budući troškovi, koji su vrlo ozbiljna pozicija u u budžetu svake lokalne samouprave, mogli da se svedu na četvrtinu dosadašnjih.

Projekat revitalizacije sistema rasvete izazvao je veliko interesovanje kod velikog broja lokalnih samouprava u Srbiji. Njima je zamena stare prevaziđene tehnologije savremenim štedljivim sistemom omogućena primenom savremenog modela javno privatnog partnerstva.

„Ovakvim finansiranjem lokalne samouprave imaće mogućnosti da od postignutih ušteda finasiraju uvođenje ovakvih savremenih sistema“, dodao je Kukoleča.

Na današnjoj prezentaciji predstavnici lokalne samouprave su istakli da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za opštinu Bor, jer njime će osim grada biti obuhvaćene i seoske mesne zajednice.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2wc2jp“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *