Prvi slučajevi obolelih od gripa

BOR – U Boru su zvanično registrovana četiri pacijenta obolela od gripa, dete i tri odrasle osobe. Pretpostavlja se da ih ima više pošto je u drugim službama od pet do deset posto povećan broj akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu.
 
„Ne možemo mi da budemo imuni od gripa, ako ga ima svuda u okruženju, ali je broj pacijenata sa sličnim simptomima manji“ – kaže dr Javorka Stankulić, načelnik Centra za preventivne zdravstvene usluge u Domu zdravlja u Boru.
 
Da bi se izbegle komplikacije savet je posebno hroničnim bolesnicima da zatraže pomoć lekara ukoliko simptomi potraju duže.
 
„Simptomi su temperatura viša od 38 stepeni koja traje nekoliko dana, bolovi u mišićima, malaksalost, gubitak apetita, bol u grudima i glavobolja“ – ističe dr Stankulić.
 
Svi oni koji su se na vreme vakcinisali protiv gripa, ne bi trebalo da brinu, jer vakcina sadrži ovaj virus, kaže doktorka Stankulić.
 
„Iako su vakcinisani, ne mogu da budu sasvim zaštićeni, ali grip se javlja u znatno blažem obliku. Kod nevakcinisanih može da dođe do komplikacija“ – dodala je na kraju dr Stankulić.
 
Na području cele Srbije, ističe doktorka Stankulić, grip jenjava. Svakodnevno broj obolelih opada, tako da se vakcinacija sada ne preporučuje. U postojećim uslovima ova preventivna mera neće da šteti, ali niti da pomogne.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2inncz“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.