Restitucija objekata i zemljišta u naselju Rtanj

BOLJEVAC – Otvaranjem rudnika kamenog uglja u vlasništvu poznate jevrejske porodice Minh, u podnožju planine Rtanj, početkom prošlog veka nastalo je i istoimeno naselje. Kada je rudnik doživeo procvat između dva svetska rata, u naselju su nikle lepe prostrane kuće, sokolski dom, privatna škola, ambulanta, prodavnice, bioskop, žičara, pruga, parna električna centrala, radionice. Nažalost prateći sudbinu rudnika, život u ovom mestu je odumro, kada je prestao da radi i sam rudnik.

Tek planskim aktima opštine pre petnaestak godina ovo naselje ponovo počinje da se uređuje kao ozbiljna turistička destinacija. Iako je sedamdesetih godina prošlog veka bilo ugostiteljskih objekata u naselju koji su se bavili đačkim turizmom, kao što je planinarski dom, depadans, sve je zastalo sa razvojem kada je čitavo naselje postalo predmet restitucije“ ističe predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović.

Postupak za povraćaj imovine, objekata i većeg dela zemljišta značajno je usporio ponovni razvoj ovog naselja. Međutim, naporima lokalne samouprave, život u naselju poslednjih godina ipak se vraća. Veliki broj starih, napuštenih objekata koji nisu obuhvaćeni restitucijom dobio je nove vlasnike, a počela je izgradnja i potpuno novih smeštajnih kapaciteta.

Sve ono što je van procesa restitucije pokušavamo da stavimo u delatost i ovaj prelepi hotel koji niče i pionirski dom, koji je dobio novog vlasnika, ali i paviljoni koji su rekonstruisani i koji imaju novo ruho, sve to nam daje nadu da ćemo u budućnosti imati jedno lepo uređeno, urbano naselje“, dodaje Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Želja nadležnih u lokalnoj samoupravi, malobrojnih meštana, a pre svega novih stanovnika je da se život vrati u ovo nekada bogato rudarsko naselje i da ova mistična srpska planina, ponovo zablista starim sjajem.

 

 

Restitucija objekata i zemljišta u naselju Rtanj, 7.oktobar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *