U ponoć počinje predizborna tišina

BOR – Prema odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika o predizbornoj tišini, koje se odnose i na lokalne izbore, predstavnici stranaka, koalicija i grupa građana u periodu dok traje izborna tišina moraju da obustave izbornu propagandu preko sredstava javnog informisanja kao i organizaciju i održavanje javnih skupova, a zabranjeno je i objavljivanje procene rezultata izbora, slanje poruka biračima, isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i postavljanje propagandnog materijala na biračkom mestu i razdaljini manjoj od 50 metara od birališta.

Predizborna tišina zabranjuje elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a pisanim medijima da oglašavaju liste u oglasnim porukama, njihove oznake, slogane, imena, likove, glasove, lična svojstva kandidata. Medijima je dozvoljeno da objavljuju informacije i oglasne poruke nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore. U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, dok se njihove izjave mogu emitovati tek po okončanju izborne tišine.

Na lokalnim izborima u Boru, 4. marta, učestvovaće osam lista odborničkih kandidata političkih partija, koalicija i grupa građana. Pravo glasa, na izborima za Skupštinu opštine Bor, prema podacima Opštinske izborne komisije ima 43.261 birač, koji će svoje glasačko pravo moći da ispuni na jednom od 47 izbornih mesta. Rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do 5. marta u 20 časova.  U nedelju, 4. marta lokalni izbori, osim u Boru, biće održani i u Beogradu i Aranđelovcu, kao i gradskoj opštini Sevojno.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/ekqOLh9tth8″ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.